Η σημειολογία των γραμμών στο κάδρο

12 Ιουλ 2015




Το σχήμα και η κατεύθυνση γραμμών μέσα στο κάδρο φαίνεται να προκαλεί στον θεατή υποσυνείδητα αντίδραση που στο βάθος της εδράζεται πάνω σε συσχετισμούς με γνωστά αντικείμενα στην φύση.
Έτσι η γραμμή a μοιάζει με δέντρο πάνω στο οποίο όλες οι δυνάμεις ισορροπούν και το δέντρο είναι ήρεμο. Η καμπύλη γραμμή d είναι σαν δέντρο που έχει παραμορφωθεί από την δύναμη του αέρα. Μάλιστα όσο εντονότερη η κάμψη τόσο ισχυρότερη φαίνεται η ένταση και η δύναμη. Παρ' όλα αυτά επειδή η δυναμική κατανέμεται και το δέντρο αντέχει.... οι καμπύλες γραμμές υποδηλώνουν ομαλή και ήσυχη κίνηση. Η γραμμή b δίνει την εντύπωση ότι πέφτει ή τουλάχιστον ότι μπορεί να πέσει και έτσι οι διαγώνιες γραμμές προκαλούν συναισθήματα δράσης ή τουλάχιστον τάσης. Η γραμμή c υποδηλώνει ηρεμία αλλά με απουσία δυνάμεων – το δέντρο έχει πέσει.




Η τεθλασμένη γραμμή e προκαλεί στο θεατή συναισθήματα σύγχυσης και άγχους. Υποσυνείδητα παρομοιάζεται με γραμμή σπασμένου αντικειμένου ή με αστραπή. Τέλος η γραμμή f επειδή γέρνει και λόγω της μύτης της προκαλεί αίσθηση κίνησης και κατεύθυνσης.
Είναι προφανές ότι τα παραπάνω αποτελούν στοιχειώδη προσέγγιση, που μάλιστα μοιάζει αυθαίρετη, γραμμικών στοιχείων που συναντάμε στις φωτογραφίες. Στην πράξη η παρουσία πολλών τέτοιων διαφορετικών "γραμμών" κάνουν την ανάγνωση της δράσης τους στον θεατή μιας φωτογραφίας πολύπλοκη,και μόνο οι πραγματικά ταλαντούχοι φωτογράφοι μπορούν θέσουν υπό έλεγχο σειρά τέτοιων στοιχείων. Οι υπόλοιποι οφείλουμε να περιλαμβάνουμε στα κάδρα μας μόνο ότι είναι απαραίτητο, απλό και σαφές..