Βουρλίτης Ιωάννης

15 Ιουλ 2015


Ο Μανιάτης φωτογράφος 

Ο Γιάννης Βουρλίτης ξεκίνησε τή φωτογραφική του καριέρα το 1952 στο Γύθειο τη πόλη όπου γεννήθηκε.
Η αγάπη του για το Μανιάτικο τοπίο, και η σταδιακή καταστροφή του από τον άνθρωπο και τη φύση, τον κάνουν ν' αποφασίσει τη φωτογράφηση της Μάνης, με μοναδικό σκοπό «την καταγραφή και διαφύλαξη της Μανιάτικης παράδοσης και συνείδησης», όπως λέει ο ίδιος.
Αρχαία μνημεία, κάστρα, εκκλησιές, ιστορικοί πύργοι – πού πολλοί δεν ύπάρχουν πιά – και ζωντανές εικόνες των ανθρώπων και των εθίμων της είναι ανάμεσα στα θέματα των φωτογραφιών του.
Στά χρόνια πού ακολουθούν, ο Βουρλίτης θα εργαστεί αθόρυβα και θα συγκεντρώσει ενα τεράστιο φωτογραφικό αρχείο της Μάνης.
Στά 1958 θα κάνει την του ατομική εκθεση με το θέμα αυτό και θα ακολουθήσουν, μέχρι σήμερα, είκοσι δυό εκθέσεις του μέσα και εξω από την Ελλάδα.
Πέρα από το ιστορικό και λαογραφικό ένδιαφέρον, οι φωτογραφίες του Βουρλίτη δείχνουν τον έντονο προβληματισμό του και εκφράζουν δυναμικά τη Μάνη. Γιά τον φωτογράφο Γιάννη Βουρλίτη, ο Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης θα γράψει: «... Είναι χωρίς αμφι-βολία ο πρώτος και απαράμιλλος δημιουργός εικόνων σ' αύτη τη φοβερή, μαγική χώρα δίψας και γοητείας...»


 απόσπασμα από το βιβλίο του 'Αλκη Ξανθάκη "Ιστορία της Ελληνικής Φωτογραφίας", (αναδημοσίευση)










Λεύκωμα : "ΕΚΟΝΟΒΙΒΛΟΣ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ" - Ιωάννης Βουρλίτης
....τη Μάνη , Ελλάδα της Ελλάδας, μια εποχή αυθεντική βγαλμένη μέσα από μια αργή ροή εξέλιξης, από τα βάθη των χρόνων ως τις δεκαετίες 50, 60, 70 και 80 κατέγραψε με το φωτογραφικό φακό του ο Μανιάτης καλλιτέχνης Γιάννης Βουρλίτης. Με ορμητήριο το όμορφο Γύθειο (ιδιαίτερη πατρίδα του), έφτανε χωρίς να λυπηθεί χρόνο και κόπο σε κάθε χωριουδάκι, σε κάθε μνημείο, σε κάθε πέτρα της Μάνης για να το δει με τα μάτια της ψυχής του.
Τότε που δεν υπήρχαν δρόμοι αμαξιτοί, ηλεκτρικό ρεύμα και τηλεπικοινωνίες, εκείνος μ ένα ποδήλατο ή με τα πόδια ή με κανένα πλεούμενο από θαλάσσης, χανότανε μέρες απ την οικογένεια, το κατάστημα και τους φίλους του, έκανε τον δικό του άθλο, έγραφε τη δική του ιστορία χωρίς ίσως να τόχει απολύτως συνειδητοποιήσει.




Τώρα, εκστατικοί μπροστά σ αυτόν τον όγκο της εργασίας του, και περνώντας ατέλειωτες ώρες για να επιλέξουμε από κοινού τα πεντακόσια περίπου θέματα αυτού του Βιβλίου – από χιλιάδες φωτογραφικούς πίνακες που συσσώρευσε στο αρχείο του, αναρωτιόμαστε αν θα φτάσει στον αγαπητό Αναγνώστη αυτός ο απόηχος του μόχθου και της αγωνίας του καλλιτέχνη φωτογράφου Γιάννη Βουρλίτη. Ας φτάσει έστω το ενδιαφέρον και η αγάπη του, στον μοναδικό ιστορικό Τόπο που τον γέννησε, τη Μάνη.
Αυτό το ανεπανάληπτο Έργο – ανεπανάληπτο και γιατί το μέγιστο ποσοστό των Εικόνων του δεν θα το αντικρίσει σήμερα ή αύριο ο επισκέπτης του Τόπου, αφού το διέκοψε οριστικά το πνεύμα των σύγχρονων καιρών και ο σημερινός τρόπος ζωής – αυτό το ανεπανάληπτο Έργο του Γιάννη Βουρλίτη πέρασε από σαράντα κύματα για να δει το φως της δημοσιότητας....

από τον πρόλογο του Λευκώματος : "Εικονόβιβλος της Μάνης", εκδόσεις "Αδούλωτη Μάνη", (αναδημοσίευση)







"ΛΑΚΩΝΙΚΟΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΝ 2007″
από τον πρόλογο του Λευκώματος, εκδόσεις "Αδούλωτη Μάνη", (αναδημοσίευση)

Στο "ΛΑΚΩΝΙΚΟΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΝ 2007″ υπάρχει πλήθος παλαιών φωτογραφιών που απεικονίζουν τη ζωή που χάθηκε και στη Λακωνία του χτες, μέσα από αρχεία ιδιωτών, (Κώστας Δρογκάρης, Γ. Γάββαρης, Α. Τάντουλος, Αγγ. Καμπουράκης Σ. Γκίνης, Π. Λιακάκος, Σ Παπαδόγιαννη, Γ.Δ Κουτσογιαννόπουλος κ.α) και φωτογράφων, όπως ο Π. Μονεμβασίτης, ο Γιάννης Βουρλίτης, ο Π.Αϊβαλής, ο Π. Καλονάρος και ο Νικόλαος Γεωργιάδης που διατηρεί τον ομώνυμο φωτογραφικό οίκο στη Σπάρτη και μαζί με το γιο του Βασίλη, συνεχίζουν και σήμερα να καταγράφουν τη ζωή στη Λακωνία. Επίσης ο Ι Αρφάνης συγκέντρωσε πάνω από 500 φωτογραφίες από τους κατοίκους του Καστορίου για μια έκθεση φωτογραφίας στο πολιτιστικό κέντρο Π.Κ Μπακή το καλοκαίρι του 2006 και μερικές από αυτές φιλοξενούνται και στο Λακωνικόν Ημερολόγιον.




Σε αυτές τις φωτογραφίες απεικονίζονται τόποι (Μυστράς, Σπάρτη Γύθειο, Μονεμβασιά, Γερολιμένας κ.α.), γεγονότα (υποδοχή επισήμων, αγγλικός στόλος, απελευθέρωση, ο Γεώργιος ο Β΄, ο Παύλος και η Φρειδερίκη, ο Μεταξάς, ο Γρίβας σε επισκέψεις τους στη Λακωνία, Οχυρό Εθνικών Αντικομουνιστικών Ομάδων Κυνηγών, τμήματα του ΕΛΑΣ, Αντάρτες του Δημοκρατικού Στρατού κ.α.), άνθρωποι (ο Σπαρτιάτης, η Σπαρτιάτισσα, ο άγριος του Ταϋγέτου Ι. Βαρβαβάζης, ο μπαρμπα Νέστορας, κ.α.), κοινωνικές και επαγγελματικές δραστηριότητες (το παλιό λεωφωρείο, σχολικές φωτογραφίες, οικογενειακές φωτογραφίες, στρατιωτικές φωτογραφίες, «εκτελούνται μεταφοραί»,
το κάρο του Δήμου, ζωοπανήγυρις, δημοπρασία, χοροί, γεύματα, στιλβωτήριον, καφενείον, γάμοι, κηδείες, βαφτίσια γλέντια, νοσοκομείο, αρκουδιάρης, Σαμψών, λιοτρίβι, αργαλειός, πεταλωτήριο, κυνήγι ορτυκιών με απόχη (τραπέλα), πατητήρι σταφυλιών, κ.α.)