Ernst Thorman 1905 - 1984

14 Αυγ 2015



Γεννήθηκε το 1905  στο Breslau της Γερμανίας. Ο πατέρας του ήταν τυπογράφος. Το 1918 φεύγουν οικογενειακώς για την Δανία για να γλυτώσουν τον υποσιτισμό λόγω του πολέμου. Εξαιτίας  μιάς σοβαρής φλεγμονής των αρθρώσεων  δεν μπόρεσε ποτέ   να γίνει  επαγγελματίας φωτογράφος που ήταν και το όνειρό του.



 Το 1920 ξεκινάει  μαθήματα ως χαράκτης χάλυβα. Το 1921 ο πατέρας του αγοράζει  μια φωτογραφική μηχανή 9x12.    Το 1922 ο Ernst Thormann οργανώνεται στην  Κομμουνιστική Νεολαία της Γερμανίας με μεγάλη δράση. Στα χρόνια που ακολουθούν  και με την άνοδο του Εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος στην Γερμανία   ο Ernest  διώκεται λόγω των φρονιμάτων του και περνά στην παρανομία, καταφέρνει όμως να επιβιώσει. Με την συνθηκολόγηση της Γερμανίας ο Ernst καταφεύγει στην Λαική Δημοκρατία της Γερμανίας.
 Το 1945 παντρεύεται την  Frieda Schneider γερμανοεβραία και μέχρι το 1970 εργάζεται σαν ρετουσέρ σε διάφορους εκδοτικούς οίκους  αλλά και στην τηλεόραση της Λαικής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Φωτογράφισε την ζωή των φτωχών ανθρώπων και των εργατών της εποχής του, έχοντας ιδιαίτερη αδυναμία στην δύσκολη ζωή των παιδιών.
Τον Νοέμβριο του 1929  το περιοδικό "Ο Εργάτης Φωτογράφος", στην γερμανική του έκδοση, έκανε εξώφυλλό  μία φωτογραφία του που συντάραξε τότε όλο τον φωτογραφικό κόσμο, το πορτραίτο ενός παιδιού ρομά που κοιτάζει κατάματα τον φωτογραφικο φακό....

κείμενο: J.Eco
πηγή : jeder-kann-fotografieren.de




o Ernst  Thorman  φωτογραφίζει (από τις σπάνιες φωτογραφίες του)


Ernst  Thorman