WAR IS HELL - Larry Wayne Chaffin

3 Αυγ 2015



18 Ιουνίου 1965 , Βιετνάμ

Ο Larry Wayne Chaffin, μέλος της 173ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας χαμογελά στη φωτογραφική μηχανή, σε αυτήν την διάσημη αντιπολεμική Φωτογραφία.
Ο φωτορεπόρτερ Horst Faas τράβηξε αυτή την φωτογραφία κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ όταν η 173η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία είχε καθήκον να άμυνθεί στο Νότιο Βιετνάμ για τον αεροδιάδρομο του Phouc Vinh.
Το μήνυμα στον κεφαλόδεσμο του κράνος του «WAR IS HELL» , ο πόλεμος είναι κόλαση, χαρακτηρίζεται ως μια καυστική στάση πολλών νέων Αμερικανών στρατιωτών που είχαν σταλεί στις απομακρυσμένες ζούγκλες της Νοτιοανατολικής Ασίας γιά να εμπλακούν σε έναν θανατηφόρο, τρομακτικό και άδικο πόλεμο.
Πολλοί από τους στρατιώτες έγραφαν συνθήματα στα κράνη τους εκφράζοντας την αντίθεσή τους στον πόλεμο.
Η ταυτότητα του στρατιώτη ήταν άγνωστη για πολλές δεκαετίες, πρόσφατα όμως αναγνωρίστηκε ως ο Larry Wayne Chaffin από το Σαιντ Λούις. Υπηρέτησε στην 173η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία στο Βιετνάμ για ακριβώς ένα έτος από τον Μάιο του 1965 έως τον Μάιο του 1966 και όταν τραβήχτηκε αυτή η φωτογραφία ήταν 19 ετών.




Ο Chaffin, όπως και οι περισσότεροι στρατιώτες που γύρισαν από το Βιετνάμ, προσαρμόστηκε πολύ δύσκολα στην κανονική ζωή όταν επέστρεψε στην πατρίδα του την Αμερική.
Πέθανε το 1985 σε ηλικία 39 ετών, από σοβαρές επιπλοκές του διαβήτη, μιά ασθένεια από την οποία είχαν προσβληθεί πολλοί στρατιώτες τότε, όταν εκτέθηκαν στο αέριο Agent Orange κατά την στρατιωτική τους υπηρεσία στο Βιετνάμ.


-- Agent Orange, "Ο Πορτοκαλί Παράγοντας" είναι η κωδική ονομασία σε ένα από τα φυτοκτόνα και αποφυλλωτικά που χρησιμοποιήθηκαν απο το Στρατό για την απογύμνωση των δασών του Βιετνάμ. Το πρόγραμμα είχε το όνομα Επιχείρηση Ranch Hand και διήρκεσε από το 1961 μέχρι το 1971. Εκτιμάται από το Βιετνάμ πως η χημική αυτή ουσία σκότωσε ή ακρωτηρίασε 400.000 ανθρώπους και είναι υπεύθυνη για 500.000 παιδιά γεννημένα με δυσμορφίες.
πηγή: Rar Historical Photos