Yva, Else Neuländer Simon, 1900 - 1942

8 Αυγ 2015



Γεννήθηκε στο Βερολίνο, από εβραική οικογένεια μεσαίας αστικής τάξης. Το 1925 η Yva ανοίγει το πρώτο της φωτογραφικό στούντιο και σύντομα γίνεται πολύ δημοφιλής Φωτογράφος μόδας, διαφήμισης αλλα και πορτραίτου.
Φωτογραφίες της δημοσιεύονται σε μεγάλες εφημερίδες και περιοδικά, όπως Die Dame, Illustriete Zeitung, Münchner και Illustrierte Presse . Στο απόγειο της καριέρας της, απασχολούσε έως και δέκα εργαζόμενους στο στούντιό της. Πειραματίστηκε με την πολλαπλή έκθεση κάνοντας αρκετές καινοτόμες φωτογραφίσεις για την εποχή της, οι οποίες έγιναν και το σήμα κατατεθέν της. Η Yva συνεργάστηκε για λίγο και με τον φωτογράφο Heinz Hajek-Halke το 1926.



Η Yva και  ο γλύπτης  Hugo Lederer στο ατελίε του

Από το 1929 εργάστηκε για τον εκδοτικό οίκο Ullstein. Η καριέρα της ξεκίνησε όταν ο Friedrich Kroner συντάκτης του Ullstein-Verlag, ανέθεσε στον Christian Schad να ζωγραφίσει ένα διπλό πορτρέτο που να δείχνει δύο νεαρές γυναίκες, οι οποίες θα χρησίμευαν ως εξώφυλλο για το περιοδικό Uhu. Ο Korner ήθελε o Schad να απεικονίσει την Maika Lahmann παρέα με την φίλη της.





"Freudinnen"


Τελικά  ο Schad ζωγράφισε το εξώφυλλο με τίτλο "Freudinnen" , χρησιμοποιώντας το πορτρέτο της Maika και της φίλης της που είχε τραβήξει η Yva στο στουντιό της.
Τον Ιανουάριο του 1933 οι Ναζί καταλαμβάνουν την εξουσία και η Yva  λόγω της εβραικής της καταγωγής απαγορεύεται να ασκεί πιά το επάγγελμά της .
'Ετσι τώρα εμφανίζεται επίσημα ότι δουλεύει τo στούντιό της η άρια, Γερμανίδα φίλη της Charlotte Weidler.
 Δύο χρόνια αργότερα, η Yva εγκαταλείπει οριστικά  το στούντιό της και  εργάζεται ως ακτινολόγος στο Εβραικό Νοσοκομείο του Βερολίνου.
Ο νεαρός εβραίος φωτογράφος Χέλμουτ Νιούτον ξεκίνησε τη μαθητία του το 1936 δίπλα στην Yva. Κοντά της διδάχθηκε όλα τα μυστικά της Φωτογραφικής Τέχνης.
Το 1942 η  Yva και ο σύζυγός της Alfred Simon  συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Majdanek όπου πέθαναν το 1944. Στο κτίριο της οδού Schlüterstrasse 45 στο Βερολίνο, το οποίο ήταν και το τελευταίο σπίτι της Yva, σήμερα υπάρχει το ξενοδοχείο Bogota, όπου στον τέταρτο όροφο ,που υπήρξε και το στούντιό της, βρίσκεται  διαρκής έκθεση των έργων της.

κείμενο: J.Eco