Heinrich Heidersberger - «Kleid aus Licht», το "φόρεμα του Φωτός"

23 Σεπ 2015



Γερμανός φωτογράφος, γεννήθηκε το 1906 και πέθανε το 2006 σε ηλικία εκατό ετών. Συγκαταλέγεται στους σημαντικούς γερμανούς φωτογράφους του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα.

Σπούδασε αρχιτεκτονική και ζωγραφική στις τάξεις του Fernand Léger στην Académie Moderne στο Παρίσι και έζησε στο απόγειο του υπερρεαλισμού. Η ζωγραφική ήταν μόνο το  πρώτο του βήμα, σύντομα ανακάλυψε το πάθος του, τη Φωτογραφία. O αμερικανός φωτογράφος Μαν Ρέι, ο οποίος έζησε στην Γαλλία τις αρχές του 1930, ήταν αυτός που τον ενέπνευσε.


Heinrich Heidersberger

Ξεκίνησε σαν ένας από τους πιο πετυχημένους γερμανούς φωτογράφους της αρχιτεκτονικής φωτογραφίας, τότε το 1950 άρχισε να πειραματίζεται με την αφηρημένη σουρεαλιστική φωτογραφία.
Τα τελευταία χρόνια της δεκαετίας του '40, εργάζεται για το περιοδικό Stern,  το οποίο δημοσίευσε το πειραματικό έργο του "Kleid aus Licht" - "το φόρεμα του Φωτός", χρησιμοποιώντας το φως και τις σκιές δημιούργησε σχήματα που καλύπτουν τα γυμνά γυναικεία σώματα.

...έβαλε σε κάθε γυναίκα ένα μοναδικό φόρεμα από Φώς...

Σήμερα μπορεί να φαίνονται  αθώα και συνηθισμένα αυτά τα σώματα, αλλά η φωτογράφιση αυτή προκάλεσε τότε μεγάλο σάλο όταν δημοσιεύθηκε στο  περιοδικό Stern το 1949.


κείμενο: J.Eco
πηγές: heidersberger.de, Wikipedia