Oscar Rejlander 1813-1875

21 Σεπ 2015



Ο πατέρας της Καλλιτεχνικής Φωτογραφίας

Σουηδός στην καταγωγή. Σπούδασε Ζωγραφική στην Ρώμη και αργότερα εγκαταστάθηκε στην Αγγλία  στο Wolverhampton, όπου ασχολήθηκε ως ζωγράφος πορτραίτου με ειδικότητα στην μινιατούρα.

Ξεκίνησε ως ζωγράφος αλλά τον κέρδισε το καινούργιο μέσο έκφρασης της εποχής του, η Φωτογραφία, που επεδίωξε να αναβαθμίσει  ώστε να γίνει αποδεχτή ως Τέχνη.
Γύρω στο 1850 έμαθε την μέθοδο του του υγρού κολλόδιου και  άνοιξε το πρώτο του  φωτογραφικό στούντιο.



Oscar Rejlander


Ενδιαφέρθηκε από νωρίς για τις πρώτες τεχνικές της Φωτογραφίας και έτσι το 1854 στα "Χρονικά του Wolverhampton",  δημοσιεύτικε ένα δικό του άρθρο με τίτλο "Βελτίωση της Κυανοτυπίας"
Ειδικεύτηκε στις αλληγορικές σκηνές με περίτεχνο ύφος. 'Ηρθε σε αντίθεση με τους Πικτοριαλιστές όπου έδιναν μεγάλο βάρος στην τεχνική και όχι στο περιεχόμενο της φωτογραφίας, υποστηρίζοντας ότι : " θα έρθει η στιγμή που το έργο θα κρίνεται από το περιεχόμενό του και όχι από την μέθοδο παραγωγής του".

Πέρα από το γεγονός ότι το φωτομοντάζ των ακαδημαϊστών αποτελούσε την εγγύηση της καλλιτεχνικότητας της σύνθεσης, ο ίδιος συνέβαλλε ταυτόχρονα στην αντίληψη πως η λειτουργία της τέχνης είναι η διαμόρφωση των ηθικών αξιών της κάθε εποχής.



Two Ways of Life

Στην πολύ γνωστή συνθεσή του  "Two Ways of Life" (1857), αναπαρίστανται δύο νέοι άνδρες με τον πατέρα τους. Οι άνδρες φαίνεται να προσπαθούν να επιλέξουν μεταξύ ενός ενάρετου τρόπου ζωής που βρίσκεται στο δεξιό τμήμα της σκηνής και ενός αμαρτωλού τρόπου που τοποθετείται στα αριστερά.


Εκτέθηκε για πρώτη φορά στο Manchester Art Treasures Exhibition το 1857, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων για την τολμηρότητα της σύνθεσης και της απεικόνισης γυμνών ανδρών και γυναικών στην ίδια εικόνα, αυτό όμως δεν πτόησε την βασίλισσα Βικτώρια στο να αγοράσει για 10 γκινέες ένα αντίγραφο της φωτογραφίας για τον πρίγκιπα Αλβέρτο.

Η σύνθεση αποτελείται από 32 εικόνες προσεχτικά ενωμένες. Συνολικός χρόνος εργασίας περίπου έξι εβδομάδες. Παρά την βασιλική προστασία που είχε ο Rejlander η διαμάχη που ξέσπασε για αυτήν την φωτογραφία το 1858, είχε σαν αποτέλεσμα τη διάσπαση της Φωτογραφικής Εταιρίας της Σκωτίας. Το 1861 ιδρύθηκε έτσι από τους  αποσχισθέντες η Φωτογραφική Εταιρία του Εδιμβούργου.

Το 1862 παντρεύεται την κατά εικοσιτέσσερα χρόνια νεότερη του και πρώιν μοντέλο του από τα δεκατέσσερα της Mary Bull.

Το 1863 ο Rejlander επισκέφθηκε το Isle of Wight και συνεργάστηκε με την Τζούλια Μάργκαρετ Κάμερον.

κείμενο: J.Eco



H πρώτη Selfie στον κόσμο;
εμφ. "Dailymail" 14-9-2014

Αντί 70.000 λιρών πωλήθηκε σε δημοπρασία η φωτογραφία του Oscar Rejlander. Το πορτραίτο χρονολογείται γύρω στο 1850 και σε αυτό απεικονίζεται ο  Oscar Rjelander ο οποίος θεωρείται και ότι την έβγαλε.
Η εν λόγω φωτογραφία ανακαλύφθηκε τυχαία σε ένα δερματόδετο βιβλίο στο οποίο υπήρχαν φωτογραφίες του  καλλιτέχνη το οποίο ο προκάτοχός του το έδινε προς πώληση 100 λιρών.




the first selfie 1850