Franz Roh, "Ο Μαγικός Ρεαλισμός"

11 Οκτ 2015




Γερμανός Φωτογράφος, Ιστορικός και κριτικός Τέχνης, γεννήθηκε το 1890 , πέθανε το 1965  
Εικονογράφησε την νέα πειραματική φωτογραφία της δεκαετίας του '20 και του '30. Μαζί με τον φίλο του γραφίστα Jan Tschichold  το 1929 στην Στουτγκάρδη εξέδωσαν το σημαντικό και Ιστορικό βιβλίο "Foto - Auge" (Photo - Eye), ένα σύνολο από 76 φωτογραφίες μεγάλων φωτογράφων της εποχής του, η επιλογή αυτών έγινε με  κριτήριο οι φωτογραφίες να καταδείξουν το εύρος των εφαρμογών της μοντέρνας Φωτογραφίας. Ανάμεσα σε αυτές ήταν και φωτογραφίες των Albert Patzsch, Edward Weston, Laszlo Moholy Nagy, William Talbot, Hans Finsler, κ.α.

Στην εισαγωγή του βιβλίου  γράφει: " Το βιβλίο μας  δεν θέλει να πεί μόνο ότι ο κόσμος είναι όμορφος, αλλά και ότι ο κόσμος είναι σκληρός και παράξενος". Δήλωνε ότι η Φωτογραφία είναι ένα αποτελεσματικό όπλο εναντίον της βιομηχανοποίησης του πνεύματος.
Εκφράστηκε με πολύ με το κολλάζ και έδειξε στον κόσμο της Φωτογραφίας  έναν άλλο τρόπο επικοινωνίας, μια άλλη αποκάλυψη της αλήθειας, μια μυστηριώδη και αποξενωμένη όψη των αντικειμένων και των πραγμάτων, την οποία ο θεατής δεν είχε ξαναδεί προηγουμένως.






Επινόησε τον όρο "Μαγικό Ρεαλισμό", δηλαδή πως μπορούμε να δούμε τα αντικείμενα καθημερινής χρήσης εκ νέου. Μετά την αναστάτωση που προκάλεσε με τον όρο "Μαγικό" επανήλθε και δήλωσε ότι " η λέξη Μαγικό δεν είναι με την έννοια της θρησκευτικο-ψυχολογικής εθνολογίας". Αποδοκίμαζε τις φωτογραφίες και τους δημιουργούς  που τα έργα τους έμοιαζαν με Ζωγραφική, Σχέδιο ή Σκίτσο με κάρβουνο.
Για αυτές τις ιδέες του φυλακίστηκε  και  απαγορεύτηκε  από την λογοκρισία του ναζιστικού καθεστώτος να ξαναεκδώσει και να γράψει οτιδήποτε, πράγμα το οποίο καταπάτησε αμέσως μέσα στην φυλακή γράφοντας το βιβλίο "Der Verkannte Künstler: Geschichte und Theorie des kulturellen Mißverstehens («Στον μη αναγνωρισμένο Καλλιτέχνη: Ιστορία και Θεωρία της Πολιτιστικής παρεξήγησης").
 Αποκαταστάθηκε το 1946 με την θέση του Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, θέση την οποία κατείχε μέχρι το  τέλος της ζωής του.

κείμενο: J.Eco
πηγές: Getty Museum, "Φωτογραφία" της Ν.Μαρκίδου, Wikipedia και  MoMa Museum of Modern Art







Franz Roh


το εξώφυλλο του βιβλίου "Foto - Auge"


"Foto - Auge"