Harry Burton

9 Δεκ 2015



"Ο Φωτογράφος του Φαραώ"

Άγγλος Αιγυπτιολόγος, Αρχαιολόγος και  Φωτογράφος. Γεννήθηκε στο Stamford της Αγγλίας το 1879, γνωστός για τις φωτογραφίες του από την ανασκαφές στην κοιλάδα των Βασιλέων της Αιγύπτου στις αρχές του 20ου αιώνα. Πήρε μέρος στην τεκμηρίωση και φωτογράφιση της ανασκαφής του τάφου του Τουταγχαμών από την Βρετανική αποστολή, με επικεφαλής τον αρχαιολόγο Howard Carter  το 1922 στην Αίγυπτο.


Ο Hurry Burton στην μέση,  Howart Carter δεξιά, 1920


  Γιά οκτώ χρόνια φωτογράφισε την ανασκαφή του τάφου. Οι φωτογραφίες του αυτές  τον έκαναν διάσημο σε διεθνές επίπεδο. Το περιοδικό Times τον Φεβρουάριο του  1923 δημοσίευσε  142  φωτογραφίες του από την ανασκαφή.
Τα 2800 αρνητικά που τράβηξε τα  εμφάνιζε στον αυτοσχέδιο σκοτεινό θάλαμο μέσα στην πυραμίδα ακριβώς δίπλα από το δωμάτιο του τάφου του Τουταγχαμών.
Ο Burton πειραματίστηκε και με την εγγραφή ταινιών ντοκιμαντέρ στη δεκαετία του 1920, συμπεριλαμβανομένων και αρκετών ωρών που τεκμηριώνουν την ανασκαφή του τάφου του Τουταγχαμών. Παρέμεινε στην Αίγυπτο και μετά τις ανασκαφές  του τάφου, μέχρι το 1940 όπου και απεβίωσε.


Ο Burton εκπαιδεύτηκε στην Φλωρεντία και δούλεψε στην Αίγυπτο από το 1910 για τον Theodore M. Davis. Από το 1914 δούλεψε για το Metropolitan Museum of Art's Egyptian Expedition μαζί με τον Herbert E. Winlock.
Το 1969 το Metropolitan Museum of Art έκανε την πρώτη μεγάλη έκθεση φωτογραφίας για τον Harry Burton με τίτλο "The Pharaoh's Photographer, Harry Burton".
Τον Μάιο του 2006 το Πανεπιστήμιο του Σικάγο έκθεσε τις φωτογραφίες του Burton με τίτλο "The Discovery of the Tomb of Tutankhamun, The Harry Burton Photographs."
Το Ashmolean Museum στην Oξφόρδη τον Νοέμβριο του  2014, έδειξε στο κοινό του αυθεντικά τυπώματα του Burdon απο την ανασκαφή του τάφου το 1922, μαζί με σχέδια και αρχειακό υλικό από το Griffith Institute της Οξφόρδης.

Πηγή: lifo.gr, Wikipedia,Metropolitan Museum of Art




μερικές επιχρωματισμένες φωτογραφίες, απο την Dynamichrome, για την έκθεση “THE DISCOVERY OF KING TUT” στην Νέα Υόρκη το 2010.


Ο θάλαμος του Τουταγχαμών όπως βρέθηκε στην ανασκαφή