Gianni Berengo Gardin

17 Μαρ 2016


O Bresson της Ιταλίας

Γεννήθηκε στη Santa Margherita Ligure στην Ιταλία το 1930 και άρχισε να εργάζεται στη φωτογραφία από το 1954. Το 1965 μετακόμισε στο Μιλάνο και ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα αφιερωμένη στο ρεπορτάζ, την κοινωνική έρευνα, την αρχιτεκτονική τεκμηρίωση και την περιβαλλοντική περιγραφή.
Εργάστηκε για τον ιταλικό και ξένο τύπο όπως τα Domus, Epoca, Le Figaro, L'Express, Time, Stern. Ασχολήθηκε και με την διαφημιστική φωτογραφία με κύριους συνεργάτες του μεγάλες εταιρίες όπως τις Procter & Gamble και Olivetti.
Κυρίως όμως ασχολήθηκε με την έκδοση λευκωμάτων και βιβλίων για την φωτογραφία. 'Εχει εκδώσει περί τα 210 βιβλία.


Κύριο χαρακτηριστικό των φωτογραφιών του είναι η διεισδυτική ματιά στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων.
Πριν από μερικά χρόνια αφιέρωσε το έργο του στην τσιγγάνικη κοινότητα της Ιταλίας.  Το βιβλίο του "La disperata allegria. Vivere da zingari a Firenze" 1994, (οι απελπισμένοι τσιγγάνοι που ζούν στην Φλωρεντία), κέρδισε το βραβείο "Oscar Barnack". Το τελευταίο του δε βιβλίο είναι το "Ε Storie di un fotografo" (οι ιστορίες ενός φωτογράφου) το  2013.

 Gianni Berengo Gardin

Ο Gianni Berengo Gardin τιμήθηκε από πολλά περιοδικά, μουσεία και οργανισμούς για το έργο του. 'Οπως το 1963 από το World Press Photo, το 1990 ήταν τιμώμενο πρόσωπο στο «Mois de la Photo" στο Παρίσι και κέρδισε το "Prix Brassai", το 1995 κέρδισε το βραβείο Oskard Barnack Leica στην "Rencontres Internationales de la Photographie" στην 'Αρλ και το 1998 κέρδισε εξ ημισείας το Βραβείο για το καλύτερο φωτογραφικό βιβλίο του έτους με φωτογραφίες Τσιγγάνων του Παλέρμο.




Έχει πραγματοποιήσει πάνω από 200 ​​ατομικές εκθέσεις στην Ιταλία και στο εξωτερικό. Οι φωτογραφίες του αποτελούν μέρος  συλλογών σε πολλά μουσεία και πολιτιστικά ιδρύματα. 'Οπως το Εθνικό Κέντρο Χαρακτικής της Ρώμης, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, της Bibliotheque Nationale, το Maison Εuropéenne de la Photographie, τη συλλογή φωτογραφιών του FNAC στο Παρίσι και το Musée de l'Elysée στη Λωζάνη.
Το 1972 το περιοδικό "Modern Photography" τον έχει τοποθετήσει μεταξύ των 32 καλύτερων Φωτογράφων στον κόσμο.


Το 1975 ο Cecil Beaton τον τοποθέτησε στο βιβλίο "The magic Image: the genius of photography from 1839 to the present day" και ο H. Gombrich στο βιβλίο του “The Image and the Eye” το 1982.
Ο Ιταλός Zannier στην «Ιστορία της Ιταλικής Φωτογραφίας" το 1987, τον περιέγραψε ως «τον πιο αξιόλογο μεταπολεμικό φωτογράφο» και το 2003 ο Henri Cartier-Bresson τον συμπεριέλαβε, (ως επιμελητής που ήταν), στο κάστ των 80 Φωτογράφων  για την  'Εκθεση “Les choix d’Henri Cartier-Bresson”.
Το 2008 του απονεμήθηκε, στις Ηνωμένες Πολιτείες, το διάσημο βραβείο "Lucie" για την καριέρα του και το 2009 του απονεμήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Μιλάνου τιμητικό πτυχίο στην Ιστορία Τέχνης και Κριτικής.


κείμενο - προσαρμογή: J.Eco
πηγές: Gianni Berenco Gardin official site, wikipedia, post.it



Gianni Berengo Gardin