Pedro Luis Raota

15 Μαΐ 2016




Αργεντινός στην καταγωγή και ένας από τους σημαντικότερους φωτογράφους του 20ού αιώνα, 1934-1986. Από την πρώτη αναγνώρισή του το 1958, συγκέντρωσε πάνω από 150 διεθνή βραβεία και τιμητικές διακρίσεις για την εξαιρετική εργασία του.
Μοναδικό και αξέχαστο το ταλέντο του Raota συγκρίθηκε με θρυλικούς φωτογράφους όπως την Dorothea Lange, Eugene Smith, Cartier-Bresson, Robert Doisneau και Paul Strand.
Στο έργο του Raota το συναίσθημα μεταφέρεται στον θεατή από τα πρόσωπα, τις χειρονομίες των ανθρώπων και τις μεταξύ τους σχέσεις, τους δραματικούς φωτισμούς και την νεανική αθωότητα.  Οι συνθέσεις του είναι κλασσικές, οι φωτισμοί του δραματικοί, το έργο του  παραπέμπει στον Γκόγια και τον ισπανικό κινηματογράφο.
Το φως αναδεικνύει τα πρόσωπα σε σκούρο φόντο, η τρυφερότητα του βλέμματός του Raota, ο ωμός ρεαλισμός και η βαθιά αγάπη του για τον άνθρωπο, είναι το σήμα κατατεθέν της δουλειάς του, έτσι το έργο γίνεται αναγνωρίσιμο με την πρώτη ματιά.

Ο Pedro Raota γεννήθηκε στην Αργεντινή στις 26 Απριλίου του 1934 στο Presidencia Roque Saenz Pena στην επαρχία El Chaco απο οικογένεια αγροτών. Σε νεαρή ηλικία πούλησε το ποδήλατό του για να αγοράσει μια φωτογραφική μηχανή. Κέρδισε το πρώτο του μεροκάματο στο Santa Fe de la Vera Cruz βγάζοντας φωτογραφίες διαβατηρίων, κατόπιν μετακόμισε στο Villaguary όπου δημιούργησε εκεί το δικό του στούντιο.
Το 1966 κερδίζει το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό φωτογραφίας που διοργανώθηκε από το ισπανικό περιοδικό  Mundo Hispanicο. Το θέμα του διαγωνισμού ήταν η ζωή και τα έθιμα των Gaucho της Αργεντινής. Αυτό ήταν και το πρώτο μεγάλο βραβείο στο εξωτερικό.
Στα χρόνια που ακολούθησαν οι διακρίσεις και οι εκθέσεις ήταν πάρα πολλές. Ενδεικτικά:  1967, δεύτερος στον διαγωνισμό φωτογραφίας κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Kινηματογράφου των Καννών ανάμεσα σε 2500 φωτογράφους.  Διεθνές Φεστιβάλ Φωτογραφίας Hall του Χονγκ Κονγκ κερδίζει το πρώτο βραβείο για τρία συναπτά έτη 1971, 1972 και 1973.




Pedro Luis Raota






Τις ίδιες χρονιές κερδίζει και τα πρώτα βραβεία στο World Hall Φωτογραφίας στη Σιγκαπούρη.  Το 1974 κερδίζει  βραβείο από την  Pravda-74 στη Μόσχα, το οποίο και  του επέτρεψε να ταξιδέψει και να φωτογραφίσει για 45 ημέρες την Σοβιετική Ένωση. Το 1976 έρχεται πρώτος στο Trophy Charles Kingsley στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Φωτογραφίας της Νέας Υόρκης.

'Εργα του συμπεριλαμβάνονται σε πολλές δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές σε ολόκληρο τον κόσμο.








κείμενο: J.Eco
πηγές: raota.com, photographywest.com, worldpressphoto.org, wikipedia.org