Matt Black, φωτογραφίζοντας τους φτωχούς αγρότες της Καλιφόρνιας

5 Αυγ 2016



Γεννήθηκε το 1970 στην Santa Maria της Καλιφόρνιας.  Φωτογράφος ντοκουμέντου.  Η δουλειά του επικεντρώνεται στα ζητήματα μετανάστευσης, φτώχειας και  καταστροφής του περιβάλλοντος. Απόφοιτος του Πανεπιστημίου του San Francisco, συνεργάστηκε με τα "Orion Magazine" και τους "The New Yorker".  Δίδαξε φωτογραφία στα "Leica Fotografie International", στο  "Los Angeles Center of Photography" και είναι συνεργάτης  του πρακτορείου  "Magnum Photos".
 

Με το  έργο του μελέτησε τις επιπτώσεις της ξηρασίας στις γεωργικές κοινότητες της Καλιφόρνιας.
Οι φωτογραφίες του, έντονες και γεμάτες συναισθηματισμό, αποτελούν το κατηγορώ του για την καταστροφή του περιβάλλοντος, της καλλιεργήσιμης γης και την εκμετάλευση του ανθρώπου από τον άνθρωπο.
Ξεκίνησε να ασχολείται με την φωτογραφία από πολύ μικρός. Ως έφηβος, εργάστηκε στο φωτορεπορτάζ  στις τοπικές εφημερίδες της πόλης του,   "Tulare Advance Register" και  "Τhe Visalia Times Delta".
Από τις αρχές δεκαετίας του 1990 ξεκινάει τα ταξίδια του για να καταγράψει την Λατινική Αμερική. Το 1993 κερδίζει το πρώτο του βραβείο στην φωτογραφία από το "World Press Photo" στην κατηγορία  "Daily Life" ,"Καθημερινή Ζωή".


 "Homage to an Outlaw", το άρθρο  που δημοσιεύτηκε  το 1996 στο "West Magazine", σηματοδότησε την αρχή της μεγάλης καριέρας του στο φωτορεπορτάζ, δίνοντας έμφαση στην αγροτική ζωή της κεντρικής κοιλάδας της Καλιφόρνιας.
Το 1999, ενώ φωτογράφιζε τα θύματα της ανεργίας στην κεντρική κοιλάδα, εξ'αιτίας του παγετού στα εσπεριδοϊδή, ο Matt  συνδέθηκε με  μιά οικογένεια μεταναστών ιθαγενών της φιλής Mixtec από την περιοχή Mixteca του νότιου Μεξικού. Αυτή ήταν και η αφορμή να  επισκεφθεί την επόμενη χρονιά   την περιοχή του Μεξικού που θα τον συγκλονίσει. Από εκεί ξεκινάει το σημαντικό φωτογραφικό του έργο: "The People of Clouds", "Οι 'Ανθρωποι των Νεφών".

 "The Geography of Poverty", "Η Γεωγραφία της Φτώχειας" είναι η επόμενη σημαντική του δουλειά το  2014.  Θέλει να μιλήσει, να καταγράψει και να χαρτογραφίσει τους απόκληρους και παραπεταμένους γεωργούς της πατρίδας του. Επισκέφθηκε και αποτύπωσε τις εβδομήντα φτωχότερες περιοχές της Αμερικής.

Ο Matt Black το 2007 τιμήθηκε από το Ίδρυμα "Robert  F. Kennedy", για το φωτογραφικό του έργο: "Dust to Dust" για τους αυτόχθονες ιθαγενείς  του Μεξικού που έγιναν  μετανάστες στην Καλιφόρνια.
Το  2015 έλαβε το βραβείο "W. Eugene Smith" για το σύνολο του φωτογραφικού του έργου.



κείμενο: J. Eco
πηγές: mattblack.com, Wikipedia, geographyofpoverty.com, Time.com



Δύο μικρού μήκους ασπρόμαυρα ντοκυμαντέρ του Matt Black



Water Crisis in California's Central Valley with Photographer Matt Black, 2014






Guerrero: The Monster in the Mountains, 2015







Matt Black - Lessons in the Field, Central Valley Kalifornia