Dong Hong Oai, Φωτογραφία και Παραδοσιακή Κινεζική Ζωγραφική

2 Οκτ 2016


Διάσημος Κινέζος καλλιτέχνης, δημιούργησε φωτογραφίες επηρεασμένος από την κινεζική παραδοσιακή ζωγραφική. Συγχώνευσε μοναδικά τις δύο τέχνες, τη Ζωγραφική και τη Φωτογραφία, δημιουργώντας μιά πολύ ενδιαφέρουσα, τρυφερή και ρομαντική  αποτύπωση της φύσης.




Γεννήθηκε το 1929 στο Guangzhou. Υπήρξε ο μικρότερος από 24 αδέλφια. Σε ηλικία επτά ετών, μετά τον θάνατο των γονιών του, άφησε την πατρίδα του και εγκαταστάθηκε στην κινεζική παροικία της Σαϊγκόν στο Βιετνάμ. Εκεί διδάχθηκε και τα πρώτα του μαθήματα φωτογραφίας στο φωτογραφείο της  παροικίας. Σε  ηλικία  28 ετών έγινε φοιτητής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Τέχνης του Βιετνάμ.
Το 1979 στον πόλεμο που ξεσπά μεταξύ Κίνας και Βιετνάμ, όλοι οι κινέζοι υπήκοοι που κατοικούν στο Βιετνάμ βρίσκονται υπό διωγμόν. 'Ετσι  εγκαταλείπει το Βιετνάμ στα πενήντα του χρόνια και εγκαθίσταται στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ, χωρίς καμία γνώση αγγλικών και χωρίς στήριγμα από κανέναν. Γρήγορα όμως θα δημιουργήσει ένα  σκοτεινό θάλαμο και θα πωλεί τις φωτογραφίες του στο δρόμο και σε διάφορες εκδηλώσεις.

Με τα χρήματα που συγκεντρώνει ταξιδεύει πίσω στην πατρίδα του την Κίνα και στην Ταϊβάν για να φωτογραφίσει τοπία.
Εκεί θα γνωρίσει τον Chin San Long  μεγάλο δάσκαλο της φωτογραφίας, ο οποίος γεννήθηκε το 1892 στην επαρχία Zhejiang της Κίνας και πέθανε το 1995 στην ηλικία των 104 ετών. Ο Chin San Long αφιερώθηκε  στην τέχνη της Φωτογραφίας για περισσότερα από 90 χρόνια. Το 1927 υπήρξε ένας  από τους πρωτοπόρους φωτοδημοσιογράφους της Κίνας στην εφημερίδα "Shanghai Eastern Times", η οποία έφερε και την πρώτη έγχρωμη τυπογραφική μηχανή στην Κίνα. Με το έργο του ο Long βοήθησε στην διάδωση της φωτογραφικής τέχνης στην Κίνα.




 Chin San Long

Ο Long Chin είχε αρχίσει τότε να πειραματίζεται με την μεταφορά του Ιμπρεσσιονισμού σην Φωτογραφία. Εφήυρε την μέθοδο των πολλαπλών στρώσεων αρνητικού. Τρία layers αρνητικού τοποθετούνται με τέτοιον τρόπο ώστε  να αντιστοιχούν  στις τρείς διαστάσεις του χώρου. Την μέθοδο αυτή την δίδαξε στον Dong, ο οποίος πρόσθεσε στα  μονοχρωματικά τοπία που δημιουργούνται, με την φωτογραφική αυτή τεχνική, στοιχεία ποίησης και καλλιγραφίας, με την χρήση της παραδοσιακής  ζωγραφικής με σινική μελάνη και τη σφραγίδα του.

Και οι δύο φωτογράφοι με τα έργα τους  δεν είχαν την πρόθεση να απεικονίσουν  με ακρίβεια το τοπίο, αλλά να ερμηνεύσουν το συναισθηματικό αντίκτυπο της φύσης.

Την δεκαετία του 1990 η φωτογραφική δουλειά  του Dong αρχίζει να γίνεται γνωστή στο ευρύτερο κοινό. Οι εκθέσεις σε μουσεία και  γκαλερί διαδέχεται η μία την άλλη. 'Εργα του υπάρχουν σε πολλές ιδιωτικές συλλογές σε Ευρώπη και Ασία.

Τιμήθηκε από την Kodak Ilford στη Fotokina στη Δυτική Γερμανία. Ήταν  μέλος στις  International Federation of Photographic Art in Switzerland και Chinatown Photographic Society.

Πέθανε το 2004, σε ηλικία  75 ετών, αφήνοντας πίσω του ένα  μεγάλο όγκο έργων Πικτοριαλισμού που έγιναν πολύ δημοφιλή.


κείμενο: J.Eco



Dong Hong Oai
















































Chin San Long




Chin San Long