Kiyoshi Suzuki, 1943-2000

1 Νοε 2016


'Aρχισε να φωτογραφίζει στα τέλη της δεκαετίας του 1960 στο Iwaki της Ιαπωνίας όπου και  γεννήθηκε το 1943. Εργάστηκε για τριάντα χρόνια πάνω στην φωτογραφία.
Σχεδίασε  το δικό του μονοπάτι και ακολούθησε πάντα τη διαίσθησή του. Απομονωμένος, χωρίς επιρροές από τον έξω κόσμο, συνδύασε τη λογοτεχνία, τη μουσική, το θέατρο, τη θρησκεία, την οικογένεια, σε ένα στοχαστικό και αντισυμβατικό έργο, βγαλμένο από την ψυχή του.
Γοητεύτηκε από την ευθραυστότητα της ανθρώπινης ύπαρξης και την ακεραιότητα του μικρού. Εξέφρασε  το απροσδόκητο, που είναι τόσο χαρακτηριστικό στις φωτογραφίες του.

Μέσα από την φαινομενικά απλή φωτογραφία που κάνει , το έργο του είναι βαθειά ποιητικό, ευαίσθητο και ανθρώπινο, αγγίζοντας με τον δικό του μοναδικό τρόπο τις παρυφές του σουρεαλισμού...
Το έργο του ήταν έκπληξη γιά τον δυτικό κόσμο όταν  ανακαλύφθηκε  από τον Machiel Botman, φωτογράφο και επιμελητή εκδόσεων, με τη βοήθεια του εκδότη Kazuhiko Motomura.


αυτοπορτραίτο του Suzuki, (το μοναδικό), ο Kiyoshi με τις δίδυμες κόρες του Yu και Hikari  

Ο Kiyoshi Suzuki στη διάρκεια της ζωής του εξέδοσε οκτώ βιβλία, τα πιό γνωστά από αυτά είναι, "Soul and Soul" 1972 πρώτη εκτύπωση και 2008, 2009 επανέκδοση από τον Machiel Botman,  "Mind Games" 1982, "Street Shuffle" 1988,  και το  "Durasia" 1998. 'Αφησε πίσω του πολλά σχέδια και ομοιώματα βιβλίων, πολλά κολάζ και χειρόγραφα.

Το βιβλίο του Suzuki  "Soul and Soul" ,  ανακηρύχθηκε το 2008 ένα από τα πιό όμορφα βιβλία Φωτογραφίας που έχουν εκδοθεί ποτέ,  τόσο για το περιεχόμενο όσο και για την κατασκευή του.

Το 2010, το Εθνικό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Τόκιο παρουσίασε συνολικά το έργο του Kiyoshi Suzuki και δημοσίευσε ένα κατάλογο των έργων του με την ονομασία "Hundred Steps and Thousand Stories".


κείμενο: J.Eco
πηγές: noorderlicht.com, wikipedia, icplibrary.com, machielbotman.com




ξεφυλίστε το "Soul and Soul", πατήστε στην εικόνα

https://vimeo.com/43119315