Nell Dorr

14 Νοε 2016



Σπουδαία Αμερικανίδα φωτογράφος του εικοστού αιώνα.

Γεννήθηκε τον 'Αυγουστο του  1893 στο Κλίβελαντ του Οχάιο. Ο πατέρας της είχε στούντιο φωτογραφίας και έτσι η Nell από την ηλικία των δώδεκα ετών αρχίζει να ασχολείται με τη φωτογραφία και τον σκοτεινό θάλαμο.

Το 1934 η Dorr μετακομίζει με την οικογένειά της στη Νέα Υόρκη όπου και ανοίγει το δικό της στούντιο φωτογραφίας όπου το διατηρεί μέχρι το 1954 όταν η μικρή της κόρη Ελισάβετ πεθαίνει. Εκεί με την υποστήριξη των Edward Steichen και Alfred Steiglitz που την στηρίζουν και την θαυμάζουν για την δουλειά της, αρχίζει να εκθέτει τα έργα της και να φωτογραφίζει πορτραίτα από την υψηλή κοινωνία της Νέας Υόρκης.


Nell Dorr

H Dorr, έγινε  γνωστή  για τις soft focus φωτογραφίες της,  για την απεικόνιση της  μητρότητας, την οικογένεια και τα παιδιά. Τα έργα τέχνης της Dorr παρουσιάζουν τα παιδιά ως παραμυθένια πλάσματα σε ένα ιδανικό και όμορφο φυσικό περιβάλλον.  Άλλες φορές  στους βάλτους της Φλόριντα και άλλες φορές στα δάση της Νέας Αγγλίας.
Πειραματίστηκε με μια σειρά από φωτογραφικές τεχνικές, όπως τα φωτογράμματα για το βιβλίο της   "In a Blue Moon" (1939) - δημιουργώντας φανταστικές σκηνές συχνά μόνο με ένα  φως από την κουζίνα της - για τις εικόνες της σελήνης, την μάκρο φωτογραφία λουλουδιών, το ρετούς αρνητικών και διάφορες  εναλλακτικές διαδικασίες εκτύπωσης.

Η Dorr ασχολήθηκε και με τον κινηματογράφο σε 16mm φίλμ.
Συμπεριελήφθηκε  στην έκθεση ορόσημο του Edward Steichen  "The Family of Man" στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης το 1955. 'Ηταν επίσης μία από τις δέκα φωτογράφους στην έκθεση "Great Women of Photography" το 1983 στην Γκαλερί Corcoran στην Ουάσιγκτον.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας της δημοσίευσε τέσσερα βιβλία με φωτογραφίες της τα,  "In a Blue Moon" (1939),  "Mothers and Daughters" (1954), "The Bare Feet" (1962) και το  "Of Night and Day" (1968)

Πέθανε το Νοέμβριο του  1988 στο Litchfield του Κονέκτικατ.


κείμενο: J. Eco





Η Nell Dorr  και οι κόρες της




Η Dorr  φωτογραφίζει




















































"In a Blue Moon",  1939