Toni Catany

12 Νοε 2016


Ποίηση από την Ισπανία


Οι φωτογραφίες του Catany παύουν να είναι νεκρές φύσεις και μεταμορφώνονται σε εικόνες γεμάτες ζωή ξεχωρίζοντας για την μοναδική τους ατμόσφαιρα. Οι φωτισμοί, το τετράγωνο φορμά και το στήσιμο της κάθε εικόνας χαρακτηρίζουν το ύφος ενός φωτογράφου που ασχολήθηκε για πολλά χρόνια με το Still Life. Οι φωτογραφίες του δεν στηρίζονται στην επιλογή των στοιχείων που τις αποτελούν, αλλά περισσότερο  στον τρόπο που αυτά είναι τοποθετημένα στο κάδρο  και στην ονειρική ατμόσφαιρα που δημιουργείται μέσα από το φωτισμό.

Τα θέματά του είναι πολύ απλά, συνήθως  ποτήρια με νερό χρησιμοποιημένα ως βάζα, λουλούδια μαραμένα ή ξερά, φρούτα άλλοτε φρέσκα και άλλοτε σε αποσύνθεση. Οι φωτογραφίες του αναδυκνείουν την υφή και την φρεσκάδα των αντικειμένων. Ο Catany χρησιμοποιεί το φώς σαν ζωγράφος φτιάχνοντας  κάθε φορά έναν ξεχωριστό πίνακα. Οι φωτογραφίες του είναι μαγικές και με προσωπικά στοιχεία εύκολα αναγνωρίσιμα.

Ο Toni Catany γεννήθηκε στην Μαγιόρκα της Ισπανίας το 1942 και πέθανε το 2013 στην Βαρκελώνη. Ήταν αυτοδίδακτος φωτογράφος. Στα τέλη τις δεκαετίας του '60 άρχισε να φωτογραφίζει χρησιμοποιώντας την τεχνική της καλοτυπίας. Τοπία, νεκρές φύσεις, γυμνά αλλά και  πορτρέτα αποτέλεσαν τη θεματολογία του. Χειρίστικε το χρώμα με μεγάλη δεξιοτεχνία από την αρχή της καριέρας του.



Με  το έργο του "Somniar Déus" το 1993, μία σπουδή αφιερωμένη στο ανδρικό γυμνό με την τεχνική της καλοτυπίας,  τάραξε τα νερά της ισπανικής φωτογραφίας.
Το 1991, το Υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας τον ονόμασε Ιππότη της Τάξης "Des Arts et des Lettres" και το 2001 η κυβέρνηση της Καταλονίας του απένειμε το Εθνικό Βραβείο Εικαστικών Τεχνών για την έκθεσή του το  2000 με τον τίτλο "Ο Καλλιτέχνης στον παράδεισό του", που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Μουσείο Τέχνης της Καταλονίας.

'Ομως το μεγάλο έργο του Catany είναι η διαθήκη του, η δημιουργία του Ιδρύματος Toni Catany, που ανέλαβε να τεκμηριώσει το έργο του. Ο Catany μας άφησε σαν κληρονομιά τα χιλιάδες αρνητικά του, τη συλλογή του από φωτογραφικές μηχανές, πάνω από διακόσιες φωτογραφίες άλλων δημιουργών και  μια μεγάλη βιβλιοθήκη.




κείμενο επιμέλεια: J.Eco


















Toni  Catany




































"Somniar Déus" 1993