Eugene de Salignac 1861-1943

15 Ιαν 2017


Ο Φωτογράφος που απαθανάτισε τον μετασχηματισμό της Νέας Υόρκης στις αρχές του 20ου αιώνα.

Γεννήθηκε στην Βοστόνη το 1861, γόνος εξόριστης οικογένειας από την Γαλλία. Σε ηλικία 42 ετών εργάστηκε για τον Δήμο της Νέας Υόρκης ως βοηθός φωτογράφου του Joseph Palmer στο τμήμα Γεφυρών και Υποδομών του Δήμου. Μετά από τρία χρόνια μαθητείας και μετά τον θάνατο του Palmer  ανέλαβε ο ίδιος το τμήμα μέχρι το 1934. Χρησιμοποίησε δε γιά την καταγραφή μηχανή μεγάλου φορμά 8'Χ 10'.
To 1999, o υπεύθυνος των Δημοτικών αρχείων της Νέας Υόρκης και φωτογράφος Michael Lorenzini, ανακάλυψε το ξεχασμένο έργο του Salignac. Μιά τεράστια συλλογή από 12.500 αρνητικά και κυανοτυπίες καθώς και 20.000 γυάλινες πλάκες.
Ο Lorenzini μελετώντας τα αρνητικά στο αρχείο του Δήμου της Νέας Υόρκης, αντιλαμβάνεται πως όλες οι φωτογραφίες έχουν την ίδια αισθητική και ανήκουν στον ίδιο φωτογράφο.

Μετά από διεξοδική έρευνα στο Ληξιαρχείο, στο Γραφείο Κοινωνικής Ασφάλισης και τα αρχεία του Δήμου κατέληξε προς πρόκειται για έναν και μόνο φωτογράφο, τον Eugene de Salignac.




Το έργο του δεν ήταν μιά τυπική καταγραφή υποδομών της Νέας Υόρκης, αλλά η καλλιτεχνική του άποψη για τη σύνθεση, τη φόρμα, τη προοπτική και το φώς.
Φωτογράφισε την κατασκευή γεφυρών, σηράγγων, κτηρίων, λιμανιών, κεντρικών δρόμων, υποδομών μετρό-τράμ  αλλά και τους εργάτες, που με κίνδυνο της ζωής τους, σκαρφαλωμένοι σε μεγάλα ύψη χωρίς ίχνος προστατευτικών μέτρων, κατασκεύασαν και  μεταμόρφωσαν με την εργασία τους τη πόλη. 'Ενα Φωτογραφικό έργο με μεγάλη ιστορική αξία.

Το 2007 εκδόθηκε το βιβλίο: "New York Rises: Photographs by Eugene de Salignac" από τους  Michael Lorenzini και Kevin Moore.


κείμενο: J.Eco