"All AMERICAN" , Burk Uzzle

5 Φεβ 2017




κείμενο και πρόλογος έκδοσης Burk Uzzle,  Martha Chahroudi 

Γενάρης 1985
«Αυτές οι φωτογραφίες αντιπροσωπεύουν στιγμές που έχουν επιλεγεί ενστικτωδώς», γράφει ο φωτογράφος Burk Uzzle. Οι λήψεις έχουν γίνει σε δυο αγαπημένους τόπους του φωτογράφου: στη Νταϊντόνα Μπιτς στη Φλόριδα, όπου διεξάγεται η ετήσια εβδομάδα αγώνων μοτοσυκλέτας και στη Φιλαδέλφεια - Πενσιλβανία όπου γίνεται η ετήσια συνάντηση  των γελωτοποιών. Φωτογραφίζοντας τατουάζ, μοτοσυκλέτες και παράξενες φορεσιές γελωτοποιών, τιμά μιά τέχνη η οποία είναι αποκλειστικά αμερικάνικη: την τέχνη της εξισσορόπησης των αντιθέτων. Αντλώντας τα θέματά του από την καθημερινότητα των δρόμων της πατρίδας του, θέλει να εκφράσει το θορυβώδες και διαποτισμένο με χιούμορ, πνεύμα της Αμερικής.

Ταξίδεψε δέκα χρόνια στη χώρα του, όπου η τρέλα είναι δικαίωμα (αν όχι χρέος),  για να αποτυπώσει τις δονήσεις μιας αποσπασματικής κοινωνίας, όπως είναι η αμερικανική. Η προσπάθεια ανασύνθεσης αυτού του χάους μορφών και πολιτισμών ωστόσο δεν γίνεται με τρόπο σοβαρό αλλά με χιούμορ, σημαντική ιδιότητα του αμερικάνικου δρόμου.

Το 1957 δουλεύει για το φωτογραφικό πρακτορείο Black Star. Το 1962 και σε ηλικία 23 ετών γίνεται ο νεότερος φωτογράφος που προσέλαβε το περιοδικό LIFE. Το 1967 γίνεται μέλος του πρακτορείου Magnum Photos, με ενεργό συμμετοχή  για πάνω από δεκαέξι χρόνια. Εκλέκτηκε δύο φορές πρόεδρος του πρακτορείου.

Ο Uzzle λέει:  «Οι φωτογραφίες αυτές αποτελούν μιά εκτίμηση της Αμερικής. Η δομή τους, όπως αυτή της ίδιας της Αμερικής, προκαλεί μια μελωδία της κίνησης και ένα κολάζ χωρίς καμιά εξήγηση. Η Αμερική έτσι είναι, ένα προκαθορισμένο ζιγκ-ζαγκ με πολλές και διάφορες πραγματικότητες. Αλλά υπάρχει μια μελωδία σε όλη αυτή την κίνηση και μπορώ να την αισθάνομαι μόνο στην Αμερική.»


επιμέλεια: J.Eco









Burk Uzzle