Federico Patellani

10 Μαΐ 2017




 Υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Ιταλούς φωτορεπόρτερ, γεννήθηκε στη  Monza το 1911  και πέθανε στο  Μιλάνο το 1977.  'Αρχισε να φωτογραφίζει επαγγελματικά το 1935 όταν πήρε μέρος στις επιχειρήσεις του ιταλικού στρατού στην Ανατολική Αφρική. Με την Leica του δημιούργησε πολλά φωτορεπορτάζ που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα "L'Ambrosiano".

Από το 1939 και μετά αφιερώνεται αποκλειστικά και μόνο στη φωτογραφία, ξεκινώντας τη συνεργασία του με το εβδομαδιαίο περιοδικό "Tempo" του Alberto Mondadori. Τα ρεπορτάζ του σημάδεψαν το στυλ του περιοδικού,  φωτογραφίες συνοδευόμενες από λεζάντες και κείμενα του Patellani.  Σύμφωνα με αυτόν,  αυτός είναι πλέον ο νέος τύπος του δημοσιογράφου.

Ο Patellani ήταν ένας  παρατηρητής της Ιταλικής κοινωνίας, φωτογράφισε τη μεταπολεμική Ιταλία, την οικονομική της αναζωογόνηση και τις βιομηχανίες της που ήταν η μόδα,  ο Ιταλικός Κινηματογράφος και η Fiat.





Η πιο διάσημη και χαρακτηριστική φωτογραφία του είναι  το πρόσωπο ενός χαρούμενου κοριτσιού που διαπερνά το εξώφυλλο της εφημερίδας "Corriere della Sera", όπου στις 2 Ιουνίου του 1946  δημοσιεύει  τη χαρούμενη είδηση της επιστροφής της Δημοκρατίας στην Ιταλία.
Αυτή είναι η εικόνα που μαρτυράει τον αγαπημένο συνδυασμό του Federico Patellani, την έκπληξη της τέχνης και την αλήθεια του φωτορεπορτάζ.

Το 1952 ξεκινά και  εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας.  Συνεργάστηκε με μεγάλα ξένα και Ιταλικά περιοδικά όπως τα "Epoca", "Storia Illustrata", "Successo", "La Domenica del Corriere", "Atlante" , κ.α.

Το 1953 εργάστηκε για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση σαν βοηθός σκηνοθέτη στην ταινία "La lupa" του Alberto Lattuada. Το 1955 έκανε δύο ντοκιμαντέρ για την τηλεόραση, το "Viaggio in Magna Grecia" και το "Viaggio nei paesi of Ulisse". Το 1956  δημιούργησε και το πρώτο του έγχρωμο Cinemascope ντοκιμαντέρ με τίτλο “Pagan America”.


πηγή: "Museo Fotografia Contemporanea" Milan
επιμέλεια: J.Eco









Federico Patellani