Paul de Nooijer

15 Μαΐ 2017




1944 Eindhoven. Ολλαδός στην καταγωγή φωτογράφος γνωστός στο κόσμο της φωτογραφίας  για το σουρεαλιστικό του σύμπαν. Οι παράξενες εικόνες του επιχρωματίζονται με το χέρι, η υπερβολική χρήση του ευρυγώνιου φακού και ο εσκεμένα μεγάλος κόκκος στις φωτογραφίες του, τονίζουν την άποψή του για το κόσμο  κάνοντας το έργο του ιδιαίτερο. Λουλουδάτα παραμορφωμένα δωμάτια, γυμνές γυναίκες, καθρέπτες και αντανακλάσεις του ίδιου θέματος, ζωγραφική μαζί με φωτογραφία, όλα χρησιμοποιούνται στο έργο του. Το 1972 φτιάχνει την πρώτη του ταινία σε 16mm διάρκειας 7 λεπτών με τίτλο "Moving Stills". Θα ακολουθήσουν μία σειρά ταινιών μικρού μήκους στα 16mm. Το 1996 θα φτιάξει την πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους στα 35mm με τίτλο "Paper Illusion". Μέχρι  το 2010 η δημιουργία του De Nooijer είναι στο φούλ με τη χρήση του video. Συνολικά ο De Nooijer έχει στο ενεργητικό του 79 ταινίες.
Από τα μέσα της δεκαετίας του '90 ο Nooijer μαζί με τον γιό του τον Menno θα ασχοληθούν με την ψηφιακή φωτογραφία και τις νέες δυνατότητες που δίνονται στην επεξεργασία με υπολογιστή.
Από το 2000 και μετά ο Paul de Nooijer και ο Menno παρουσιάζουν στα φεστιβάλ της Ολλανδίας και του Βελγίου τις νέες τους δουλειές πάνω στο θέατρο, το βίντεο, το installation και τα performances. Από τότε μέχρι σήμερα επιλέγουν και οι δύο συνειδητά ένα μείγμα παραδοσιακών τεχνικών φωτογραφίας και ψηφιακων μέσων.


κείμενο - επιμέλεια: J.Eco


















































δείτε ένα αφιέρωμα της ολλανδικής τηλεόρασης στους Paul and Menno De Nooijer