Συλλεκτικές κάρτες σιγαρέτων "Μέξη"

5 Δεκ 2017



Ιωάννης Μέξης  'Ελληνας καπνέμπορος που γεννήθηκε στην Θήβα. Σε ηλικία 16 ετών ήρθε στην Αθήνα και δούλεψε στο καπνεμπορείο του Ανδρέα Γαζή στην οδό Ερμού. Εκεί έμαθε την τέχνη και  τα μυστικά  του καπνού.
Μετά την στρατιωτική του θητεία ίδρυσε καπνοπωλείο στην οδό Αιόλου στην Αθήνα, ενώ παράλληλα ίδρυσε αργυραμοιβείο στην ίδια οδό. Εργάστηκε ως αργυραμοιβός επί τριάντα χρόνια και έγινε μέλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Το 1906 άφησε την επιχείρησή στον γιο του και εγκαταστάθηκε στην Αλεξάνδρεια, ως μέλος του εκεί Χρηματιστηρίου. Εκεί έχασε τα πάντα στην κρίση του 1907. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1913 και ίδρυσε την καπνοβιομηχανία των Αδελφών Μέξη. Απεβίωσε το 1921.

Το 1928 η καπνοβιομηχανία των αδελφών Μέξη βάζει μέσα στο πακέτο της εικονογραφημένα μικρά δελτάρια σε μία προσπάθεια να γίνουν τα προιόντα της περισσότερο ανταγωνιστικά.
Τα δελτάρια αυτά έχουν διατάσεις 4χ5 εκ. τα ασπρόμαυρα και 4χ7 εκ. τα έγχρωμα. Απεικονίζουν καλονές της εποχής σε αισθησιακές γυμνές ή ημίγυμνες πόζες.
 Οι πόζες αυτές ήταν αρκετά τολμηρές για την εποχή και έγιναν συλλεκτικό αντικείμενο με μεγάλο ενδιαφέρον πολύ γρήγορα. Γιά την αρχειοθέτησή τους είχε κατασκευαστεί και ειδικό άλμπουμ.

Η εκτύπωση ήταν φωτογραφική, καινοτομία για την εποχή, τα δε τυπώματα έγιναν πιθανόν στη Γαλλία.  Δεν γνωρίζουμε εάν η φωτογράφιση έγινε αποκλειστικά για τη καπνοβιομηχανία Μέξη ή ήταν από το αρχείο κάποιου φωτογραφείου ή πρακτορείου.
Με την άνοδο στην εξουσία του Ιωάννη Μεταξά τα δελτάρια αυτά απαγορεύτηκαν. Το 1937 η καπνοβιομηχανία Μέξη έκλεισε.



επιμέλεια: J. Eco
πηγές: "Το Γυμνό στην Ελληνική Φωτογραφία" Α. Ξανθάκη, Wikipedia