Joseph Byron

10 Ιαν 2018


Ο δημιουργός της πρώτης  "selfie"


O  Byron γεννήθηκε στην Αγγλία το 1847. Ακολούθησε τη μακρά παράδοση της οικογένειάς του που ήταν όλοι φωτογράφοι.  Πήγε μετανάστης στην Αμερική το 1888 και κατάφερε να ανοίξει το δικό του φωτογραφικό στούντιο στο Μανχάταν το 1892. Το στούντιο ονομαζόταν "Byron Company" και ειδικεύτηκε στη φωτογράφηση των  παραστάσεων και γενικά των παραγωγών του Broadway.

O Byron το 1909 τράβηξε ο ίδιος την πρώτη φωτογραφία του εαυτού του, δίνοντας κατά μία έννοια, το σύγχρονο ορισμό της φωτογραφίας "selfie".


Joseph Byron, first selfie, 1909
New York City Museum






Το Δεκέμβριο του 1920 φωτογράφησε στην ταράτσα του "Marceaus Studio" τους συναδέλφους του φωτογράφους Pirie MacDonald, Colonel Marceau, Pop Core και Benjamin Falk.
New York City Museum






από αριστερά: Joseph Byron, Pirie MacDonald, Colonel Marceau, Pop Core, Benjamin Falk. 
New York City Museum


Στην ιστορική  φωτογραφία ο Byron κρατάει με το δεξί του χέρι την κάμερα και με το αριστερό ο Ben Falk.

Το Μουσείο της πόλης της Νέας Υόρκης φιλοξενεί σε ψηφιακή μορφή 23000 φωτογραφίες της Byron Company.

Το 1905 ο Col. Theodore C. Marceau μαζί με τον Pirie McDonald ίδρυσε την Εταιρεία Επαγγελματιών Φωτογράφων της Πολιτείας της Νέας Υόρκης και υπήρξε ο πρώτος αντιπρόεδρος. Με τον B.J. Falk και τον Pirie MacDonald, ο Marceau συνέστησε την "Ένωση Πνευματικής Ιδιοκτησίας", η οποία  άσκησε πίεση στο Κογκρέσο για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων των φωτογράφων απέναντι στην χρήση των εικόνων τους από της εφημερίδες. Είναι αυτός που συνέστησε ότι ένα c μέσα σε ένα κύκλο © και το όνομα του φωτογράφου, δηλώνουν ως δημόσιος ισχυρισμός, ότι μια εικόνα προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα.


κείμενο: J.Eco 
πηγές: diyphotography.net, periopton.com, Wikipedia





Joseph Byron, New York City Museum