Radio Caroline

5 Μαρ 2016





Η ιστορία του πρώτου πειρατικού ραδιοσταθμού στα Μεσαία κύματα στην Μ.Βρετανία το 1964



Οι πρώτοι πειρατικοί σταθμοί έκαναν την εμφάνισή τους στη Γηραιά Ηπειρο κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου πολέμου, μιας και ο πόλεμος αυτός επιτάχυνε την εξέλιξη των ραδιοφωνικών μεταδόσεων. Το ραδιόφωνο αποτελούσε το μοναδικό και αδιαμφισβήτητο μέσο μαζικής επικοινωνίας και διασκέδασης.

Το 1964 ο Ιρλανδός μουσικός παραγωγός Ronan O'Rahilly έβαλε σε λειτουργία την πρωτοποριακή ιδέα  για την δημιουργία του Πρώτου ανεξάρτητου ραδιοφωνικού σταθμού στην Αγγλία, που θα απευθύνεται  στην νεολαία και θα μεταδίδει τις μουσικές επιλογές των παραγωγών του, χωρίς την καθοδήγηση των μεγάλων μουσικών εταιριών.





Radio "Mi Amigo"





Με την βοήθεια χορηγών ο Ronan O'Rahilly αγοράζει τον Φεβρουάριο του 1964, το παλιό δανέζικο φορτηγό πλοίο "Fredericia", 702 τόννων, που μετονομάστηκε σε "MV Caroline" και το μετατρέπει σε ένα πλωτό ραδιοφωνικό σταθμό.

"Radio Caroline" είναι το όνομα του Πρώτου πειρατικού ραδιοσταθμού και θα πλέει στα ανοιχτά του Felixstowe στις ακτές του 'Εσσεξ στην Αγγλία. Την Παρασκευή 27 Μαρτίου του 1964 ξεκίνησε τις πρώτες του δοκιμαστικές εκπομπές και το Σάββατο 28 Μαρτίου άρχισε τις τακτικές  μεταδόσεις στα  197,3 μέτρα ή 1562kHz στα Μεσαία κύματα. Η συνολική ισχύς εξόδου του πομπού ήταν 20Kw με δύο πομπούς των 10Kw της Continental Electronics παράλληλα συνδεδεμένους.

Η συχνότητά του ήταν κοντά στους σταθμούς Radio Veronica (192 μέτρα ή 1562 Κhz) και Radio Atlanta (στα 201 μέτρα ή 1495 kHz) που βρίσκονταν στις Ολλάνδικές ακτές. Αυτοί ήταν και οι βασικοί ανταγωνιστές του Radio Caroline.






Radio "Veronica"



Στην αρχή της λειτουργίας οι ώρες προγράμματος του Radio Caroline ήταν 6:00 το πρωί με 6:00 το απόγευμα ώστε να αποφευχθεί ο ανταγωνισμός από το Radio Luxembourg. Με το κλείσιμο του προγράμματος του Radio Luxembourg το Radio Caroline ξανάνοιγε από τις 8:00 το βράδυ μέχρι τα μεσάνυχτα.


Αργότερα όμως το Radio Caroline έγινε εικοσιτετράωρης λειτουργίας φέρνοντάς τον στην κορυφή της ακροαματικότητας στην Μεγάλη Βρετανία και τις γειτονικές χώρες.  Υπολογίζεται ότι περίπου οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι ήταν συντονισμένοι στο δικό του μήκος κύματος για να ακούσουν τη μουσική και τα τραγούδια των Μπόμπ Ντύλαν, Τζόαν Μπαέζ, Μπήτλς, Άνιμαλς, Λεντ Ζέπελιν κ.ά. συγκροτημάτων, που στις αρχές της δεκαετίας του '60 ήταν απαγορευμένα από το BBC.








Λίγους μήνες αργότερα, τον Ιούλιο του 1964, το Radio Caroline απέκτησε και ένα άλλο πλοίο το «Mi Amigo» και έτσι διαμορφώθηκαν δύο ραδιοσταθμοί. Το Radio Caroline του Βορρά και το Radio Caroline του Νότου.

 Οι περισσότεροι πειρατικοί ραδιοσταθμοί στην Βρετανία είχαν συσταθεί από  επιχειρηματίες και λάτρεις της μουσικής για να ανταποκριθούν στην ολοένα  αυξανόμενη ζήτηση για ποπ και ροκ μουσική, που δεν ακούγονταν τότε από το ραδιόφωνο του BBC.
Μέχρι το 1965 το πειρατικό ραδιόφωνο στην Βρετανία είχε 10 έως 15 εκατομμύρια ακροατές και πούλησε διαφήμιση αξίας 2 εκατομμυρίων στερλινών.

Το Radio Caroline, καθώς και οι άλλοι πειρατικοί σταθμοί ψυχαγωγούσαν και καθοδηγούσαν την αγγλική νεολαία, ενώ ενθάρρυναν τους ακροατές τους να συμμετέχουν στις εκπομπές. Το Radio Caroline μάλιστα υπήρξε πρόδρομος της αμφίδρομης επικοινωνίας με τους ακροατές μέσω τελεφωνημάτων.
Καλούσε τους οδηγούς στους παραλιακούς δρόμους να στρέφουν τους προβολείς των αυτοκινήτων τους προς την πλευρά του πλοίου και να τους αναβοσβήνουν σε ερωτήσεις που τους έκανε ο εκφωνητής. Μια φορά για το ναι και δύο για το όχι.






το Οn Air studio του Radio Caroline





'Οταν οι Εργατικοί το 1967 κέρδισαν  τις εκλογές με μεγάλη πλειοψηφία, ψήφισαν νόμο που απαγόρευε κάθε εκπομπή παράνομων σταθμών από το έδαφος της Βρετανίας καθώς και τις εκπομπές από πλοία.
Απαγορεύτηκε δια νόμου  στις Βρετανικές εταιρίες να διαφημίζονται στους παράνομους ραδιοφωνικούς σταθμούς καθώς επίσης και ο ανεφοδιασμός τους σε τρόφημα και καύσιμα από τα λιμάνια της Βρετανίας.
'Ετσι όλοι οι πειρατικοί σταθμοί έκλεισαν εκτός από το Radio Caroline που κατέφευγε στα Ολλανδικά λιμάνια για τις απαραίτητες προμήθειές του.





Radio "Caroline"




Το 1967 το BBC αναδιαρθρώθηκε, για να αυξήσει την ακροαματικότητα και τα έσοδά του, δημιουργώντας τα BBC Radio 1, Radio 2, Radio 3 και Radio 4. Πολλοί από τους ραδιοφωνικούς παραγωγούς και DJs των πειρατικών ραδιοφώνων στελέχωσαν και διαμόρφωσαν τότε το πρόγραμμα του BBC Radio 1 στα πρότυπα του επιτυχημένου πειρατικού μοντέλου. Χρειάστηκαν άλλα πέντε χρόνια, μέχρι να αδειοδοτηθεί ο πρώτος ιδιωτικός ραδιοφωνικός σταθμός στο έδαφος της Μ. Βρετανίας.

Το Radio Caroline αναγκάστηκε να σιγήσει προσωρινά το 1968, όταν το πλοίο του αποσύρθηκε από τη ναυτιλιακή εταιρία στην οποία ανήκε. Ξαναβγήκε όμως στον αέρα από το 1972 έως το 1980 όπου το πλοίο βυθίστηκε κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας. Επανήλθε και πάλι το 1983 με νέο πλοίο, το οποίο επίσης ναυάγησε οκτώ χρόνια αργότερα. Το 1991 το Radio Caroline απέκτησε επίγειες εγκαταστάσεις στη Βρετανία κι έκτοτε εκπέμπει μέσω δορυφόρου.






κείμενο: J.Eco
πηγές: tiramola.com, wikipedia, express.co.uk, sansimera.gr,























το Radio "Caroline" προσαραγμένο έπειτα από μεγάλη φουρτούνα 











On Air Studio "Caroline"







To master room  του Radio "Caroline"









Οι πομποί του Radio "Caroline"









Ronan O'Rahilly





To Radio "Veronica" προσαραγμένο