Louis Mendes

25 Απρ 2018



Ο τελευταίος πλανόδιος αναλογικός φωτογράφος στη Νέα Υόρκη



Ο Mendes γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη από τζαμαϊκανή οικογένεια εργατών το 1940.
Πρωτοήρθε σε επαφή με τη φωτογραφία φωτογραφίζοντας οικογενειακά γεγονότα και στιγμές.
Σπούδασε ως Ηλεκρονικός στο RCA Institute of Technology και αργότερα δούλεψε ως πωλητής σε διάφορα εμπορικά κέντρα όπως το Macy's, κ.α.
Αποφασίζει τελικά να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη φωτογραφία και από το 1970 ταξιδεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες για να φωτογραφίσει ανθρώπους σε δημόσιους χώρους. Ειδικεύτηκε στο πορτραίτο και φωτογράφισε πολλές διασημότητες όπως τους Spike Lee, Denzel Washington, Cab Calloway, Tito Puente, Gordon Parks και άλλους.

'Εχει δουλέψει σε νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, σε γάμους στο δημαρχείο, σε θέατρα, σε μαιευτήρια, στο χριστουγεννιάτικο δέντρο του  Rockefeller Center, τις παρελάσεις της πόλης, κ.α. Ανέπτυξε μια δικία του τεχνική διπλοέκθεσης όπου τοποθετεί τα πρόσωπα στον "ουρανό", για να χωράνε στο κάδρο από τη μία και από την άλλη για να είναι ψηλά....

Χρησιμοποιεί μία Graflex Speed Graphic του 1959 και μία Polaroid Spectra μεσαίου και μεγάλου φορμά, φωτογραφίζοντας για περισσότερα από πενήντα χρόνια τους Νεοϋρκέζους. 'Oλες οι φωτογραφίες του είναι  στιγμής  είτε έγχρωμες είτε  ασπρόμαυρες.
Σε αντιδιαστολή με τον Bill Cunningham, που τεκμηρίωσε για περισσότερο από σαράντα χρόνια τις στυλιστικές επιλογές των Νεοϋρκέζων για τους Times, ο Mendes φωτογραφίζει τους ανθρώπους πουλώντας τη στιγμιαία φωτογραφία του για είκοσι δολάρια, την οποία και τοποθετεί στο δικό του υπογεγραμμένο χάρτινο πλαίσιο.





Το φωτογραφικό αρχείο του Mendes είναι πολύ μικρό γιατί όλες οι φωτογραφίες δίδονται στον πελάτη. Ο Μendes έχει κάνει μόνο μία φωτογραφική έκθεση  το 1995 στο Harlem όπου ζεί τα τελευταία χρόνια λέγοντας: "Δεν μου αρέσουν οι εκθέσεις, γιατί οι άνθρωποι δεν αγοράζουν φωτογραφίες..."
Ο Mendes έχει δύο κόρες και έναν γιο, αλλά δεν παντρεύτηκε ποτέ. "Αυτή είναι η σύζυγός μου", λέει, δείχνοντας τη φωτογραφική του μηχανή....



κείμενο - επιμέλεια : J. Eco