Artur Pastor

3 Σεπ 2018



Γεννήθηκε το 1922 στο Alter do Chão στη Πορτογαλία και πέθανε το 1999 στη Λισαβόνα.
Φωτογράφος που αποτύπωσε με τη δουλεία του τους ανθρώπους της θάλασσας και του μόχθου. Στη δεκαετία του '50 και του '60 φωτογραφίζει κυρίως με ασπρόμαυρο φίλμ.  Ο Pastor θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους πορτογάλους φωτογράφους και μεγάλος δεξιοτέχνης της φωτογραφικής τεχνικής.  Ξεκίνησε τη καριέρα του τη δεκαετία του 1940 πιστός πάντα στη Rolleiflex.
Ταξιδεψε όλη τη χώρα και άφησε ένα τεράστιο φωτογραφικό έργο αποτυπόνωντας εικόνες μίας Πορτογαλίας που δεν υπάρχει πιά. Οι φωτογραφίες του αποπνέουν αρμονία, δυναμισμό, λυρισμό, αγάπη για τον άνθρωπο και τον μόχθο του.

Η πάλη του ανθρώπου με τη θάλασσα ο καθημερινός αγώνας για επιβίωση. Τα φτωχά χωριά της παράκτιας και ορεινής πορτογαλίας, ψαράδες ξυπόλιτοι με σκαμένα πρόσωπα από τη θάλασσα φροντίζουν τα δίκτυα τους, γυναίκες με τα τσεμπέρια  στο σπίτι και στις βάρκες να βοηθούν τους άντρες. Αγρότες στα χωράφια τους, στο αλώνισμα, στο καμάτεμα, στις ελιές, γυναίκες που γνέθουν και φροντίζουν το σπίτι., άνθρωποι στις αγορές να πουλούν την πραμάτια τους.

Αυτή η φωτογραφική δουλειά ντοκουμέντου ύψωσε τον Pastor στην κορυφή της φωτογραφικής τέχνης.





Οι εικόνες αυτές του Pastor μοιάζουν πολύ με τις φωτογραφίες των δικών μας Κ.Μπαλάφα, Δ.Λέτσιο, Β.Παπαϊωάννου, Ζ. Στέλλα, που εξίσου αγάπησαν τον άνθρωπο και κατέγραψαν τον διαρκή μόχθο του.
'Ολο το φωτογραφικό του έργο βρίσκεται αρχειοθετημένο στο Μουσείο της Λισαβόνας.



κείμενο - επιμέλεια: J. Eco











Artur Pastor





























































Συντελεστές  του Μουσείου της Λισαβόνας μας ξεναγούν  στο έργο του Pastor