Jean Gaumy, "Men at Sea"

22 Ιουν 2020




O Jean Gaumy μεταξύ  1984 και 1998, πραγματοποίησε το όνειρό του, να κάνει ένα φωτογραφικό έργο στα αλιευτικά του Aτλαντικού ωκεανού. Εκεί μέσα στα τεράστια κύματα και τους αφρούς της θάλασσας γνώρισε τους σκληροτράχηλους ψαράδες, πέρασε μαζί τους ημέρες και νύχτες, πότε στο κατάστρωμα με τις νιτσεράδες και τα δίχτυα και πότε κατω στις καμπίνες, με το ασταμάτητο κούνημα.


 "Παντού όλα κουνιώταν από το λιπαρό καταβρώμικο δάπεδο, μέχρι τα τασάκια, τα ποτήρια και τα πιάτα σε έναν αέναο χορό, ανάγκαζες τον εαυτό σου να φάει και να πιεί ένα ποτηρί κρασί για να αντέξει σε αυτές τις συνθήκες". 


"Μιλούν και αστειεύονται, ενώ τριγύρω λυσσομανά η καταιγίδα και ο άνεμος. Ποιός θα έκανε μιά τέτοια δουλειά; Ποιός θα έβγαινε στη θάλασσα με τέτοιο καιρό και τέτοια  σαπιοκάραβα; Ποιός θα δούλευε 30 με 40 ημέρες σκληρής 18ωρης δουλειάς για να κερδίσει ένα πενιχρό μισθό;"







Το 1973 ο Gaumy έγινε μέλος του πρακτορίου Gamma και το 1977 του Magnum, με πολλές διεθνείς διακρίσεις.

 Από τα διάσημα φωτογραφικά του έργα στις μηχανότρατες του Ατλαντικού, στην εξερεύνηση της Αρκτικής και το Ιράν της δεκαετίας του 1980, έως το πρωτοποριακό του έργο στις γαλλικές φυλακές, ο Gaumy μέσω της βαθιάς του εμπλοκής με το θέμα μας παραδίδει πάντα ένα έργο που αγαπά τον άνθρωπο και τα βάσανά του.

Το 1984 έκανε την πρώτη του ταινία, "La Boucane" που προτάθηκε για το βραβείο César το 1986.

Έχει σκηνοθετίσει και τα ντοκυμαντέρ:"The Smoking House" (1985), "Roue" (1993) και  "Sous-marin" (2006), για τη διαβίωση μέσα σε γαλλικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο.  


Μεγάλο μέρος της δουλειάς του επικεντρώνεται στον ανθρώπινο εγκλεισμό και στον περιορισμό της ελευθερίας.





κείμενο : J.Eco












Jean  Gaumy







"Men at Sea"