Nancy Rexroth - Iowa

6 Οκτ 2020

 


"Η Diana είναι φτιαγμένη για συναισθήματα. Οι εικόνες της φαίνονται πάντα αχνά στο παρασκήνιο της φωτογραφίας. Μερικές φορές, νιώθω ότι θα μπορούσα να περπατήσω πάνω στην την άκρη του κάδρου και να βηματίσω προς το παρελθόν, σε αυτήν την άγνωστη περιοχή."


Nancy Rexroth






Πρωτοποριακή Αμερικανίδα φωτογράφος που ανέδειξε τις ιδιαιτερότητες της Diana, μιας ολοκληρωτικά πλαστικής φωτογραφικής μηχανής (φακός - σώμα), που χρησιμοποιεί μεσαίου φορμά φίλμ 120mm. Η Rexroth δημιούργησε το πρώτο ολοκληρωμένο έργο που έγινε ποτέ με αυτή τη φωτογραφική μηχανή

Γεννημένη το 1946 στην Ουάσινγκτον, πρώτα τελείωσε το Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο και στη συνέχεια πήρε το MFA στη φωτογραφία στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο το 1971. Τότε ήταν που ο καθηγητής της Arnold Gassan έβαλε τη Rexroth στον ονειρικό κόσμο της Diana. Εκεί όπου άλλοι φωτογράφοι έβλεπαν μόνο τα μειονεκτήματα του πλαστικού φακού της Diana, εκεί ήταν που η Rexroth απογείωσε τη φαντασία και τη δημιουργικότητά της.





Nancy Rexroth



Από το 1970 έως το 1976 η Rexroth δουλεύει την "Iowa". Μιά σειρά ασπρόμαυρων φωτογραφιών που θυμίζουν τις παιδικές της αναμνήσεις στο Midwest. Φωτογραφίζει αγροτικά τοπία, παιδιά, σπίτια, εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, δημιουργώντας εικόνες κουνημένες, θολωμένες, με ασαφές νετάρισμα, με ακανόνιστες εκθέσεις, εικόνες με βινιέτα στις άκρες, αποτέλεσμα του πλαστικού φακού της Diana. 

Η "Iowa" πρωτοδημοσιεύθηκε το 1977 και αμέσως έγινε ένα από τα κλασσικά  έργα στην ιστορία της φωτογραφίας. Το περιοδικό Aperture δημοσίευσε ειδικό τεύχος με τη δουλειά της αυτή, καθώς και το περιοδικό Snapshot συμπεριέλαβε φωτογραφίες της μαζί με έργα των Robert Frank, Garry Winogrand, Lee Friedlander και Emmet Gowin. 

Το φωτογραφικό έργο της Rexroth φιλοξενήθηκε σε μεγάλες εκθέσεις όπως στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, στο Κέντρο Δημιουργικής Φωτογραφίας, στο Smithsonian Institution, στη Corcoran Gallery of Art, στο Μουσείο Τέχνης της Βαλτιμόρης, στη Bibliothéque Nationale de France, στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου και στο Μουσείο Καλών Τεχνών του Χιούστον.

H Rexroth δεν είναι λάτρης της δημοσιότητας και τα τελευταία είκοσι χρόνια ζει στο Σινσινάτι του Οχάιο συνεχίζοντας να φωτογραφίζει και να διδάσκει την αγαπημένη της τέχνη στο Antioch College και στο Wright State University. 

To Cincinnati Art Museum έχει στην κατοχή του σχεδόν όλο το φωτογραφικό έργο της Rexroth ως παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. 

Η συλλογή αποτελείται από έργα σε gelatin silver, platinum, SX-70 Polaroid Transfer, gum bichromate, 120mm film positive, και inkjet. 'Ενα σημαντικό  κεφάλαιο της Αμερικανικής φωτογραφικής ιστορίας.





κείμενο : J.Eco

πηγές : Weinstein Hammons Gallery, Wiki, Nancyrexroth.com, lenscratch.com, Cincinnati Art Museum












Nancy Rexroth








"Iowa"