Germaine Krull, 1897–1985

12 Νοε 2020



 


Η πρωτοπόρος της avant-garde φωτογραφίας και του κολάζ.



Η Krull γεννήθηκε στην Ανατολική Πρωσία το 1897, από Γερμανούς γονείς. Το 1919 μετά τις σπουδές φωτογραφίας στο Μόναχο συνδέθηκε με τα αριστερά πολιτικά κινήματα της εποχής. Μετά το  1925 έχοντας κάνει κάποιες αξιόλογες φωτογραφίες γυμνών κατά τα πρώιμα στάδια της καριέρας της - αξιοσημείωτα για την ελευθερία, το ύφος και το θέμα τους - βρίσκεται στην Ολλανδία, όπου γοητευμένη από τις μεταλλικές κατασκευές και τους γερανούς στις αποβάθρες, ξεκινάει μια σειρά φωτογραφιών που έμειναν στην ιστορία της φωτογραφίας ως Nouvelle Vision, λόγω της πρωτοποριακής τότε γωνίας λήψης.  

'Εζησε μία ζωή μποέμικη σε τέσσερις ηπείρους και υπήρξε το πρότυπο της σεξουαλικά απελευθερωμένης "Νέας Γυναίκας", Neue Frau (New Woman).




Germain Krull


Κατείχε περίοπτη θέση στο νέο γαλλικό εικονογραφημένο φωτογραφικό  περιοδικό "VU", που δημιουργήθηκε το 1928, όπου, μαζί με τον André Kertész και τον Eli Lotar, ανέπτυξαν μια νέα μορφή ρεπορτάζ, με εγγύτητα στο θέμα και ελευθερία στην έκφραση. 

Όπως είχε δηλώσει και η ίδια το 1930, «ο φωτογράφος είναι ο μάρτυρας των γεγονότων της κάθε ημέρας, είναι ένας δημοσιογράφος». Το έργο της έχει μείνει στην αφάνεια και έχει μελετηθεί πολύ λιγότερο από αυτό των συγχρόνων της, όπως του Man Ray, του László Moholy-Nagy και André Kertész. 

Η Krull συνεργάστηκε με πολλά ακόμη περιοδικά και δημοσίευσε σειρά βιβλίων με έργα της. Πνεύμα ελεύθερο και πάντα ασυμβίβαστη στη λήψη της φωτογραφίας. Tην εποχή που ήταν στο Παρίσι εστίασε το φακό της στη ζωή των κατώτερων τάξεων, στους απόβλητους της κοινωνίας. Το ανυπότακτο και ιδαίτερο για την εποχή πνεύμα της τη κράτησε μακριά από τις φωτογραφικές «σχολές». 

Μετά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο έφυγε για πάντα στην Ασία, καταλήγοντας στο Θιβέτ όπου έζησε και πέθανε σε μοναστήρι.  Πάρα πολλές εικόνες της συμπεριλαμβάνουν χώρους βουδιστικής λατρείας και μνημεία, μερικές από τις οποίες εικονογραφούν και το βιβλίο του φίλου της André Malraux.   

Οι εκθέσεις της ήταν μετρημένες, το 1967 έγινε η πρώτη της στο Musée du Cinéma στο Παρίσι, στη συνέχεια ήρθε η Rheinisches Landesmuseum στη Βόννη το 1977, στο Μουσείο Réattu της Αρλ το 1988, και η μεγάλη αναδρομική της το 1999. 




κείμενο: J.Eco

πηγές: Lifo, Wipedia, MoMa









Lazaret, Απρίλιος 1941, στο κέντρο όρθια η Germaine Krull







Germain Krull



















































"VU"  Magazine, 1930