Roy de Carava - "The sweet flypaper of Life"

10 Φεβ 2021

 



 Harlem  Story



"Η γλυκιά μυγοπαγίδα της Ζωής", 1955, βιβλίο σε κείμενο του Langston Hughes και φωτογραφίες του Roy de Carava



Το έργο αυτό του De Carava επικεντρώνεται στη ζωή μιας αφροαμερικανικής  οικογένειας στο Χάρλεμ, που παρουσιάζεται  ως μια αυτοβιογραφική περιγραφή από την οπτική  του γηραιότερου μέλους της οικογένειας, της "φανταστικής" γιαγιάς  Mary Bradley . Η αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο  τονίζει όχι μόνο τη μοναδική ιδιατερότητα  της κουλτούρας του ομιλητή, αλλά και τις διαφορές της φυλής και της τάξης που αναπαραστά το υποκείμενο, τόσο όπως αυτές επιβάλλονται  από τους κανόνες και τα καθεστώτα των ρατσιστών καταπιεστών. 

Η παρουσίαση των διάφορων μελών της οικογένειας και η αλληλουχία των εικόνων, με τις εναλλαγές μεταξύ κοντινών, ενδιάμεσων και μακρυνών  φωτογραφικών κάδρων, μιμείται  τη κινηματογραφική  ροή μιας ταινίας ντοκυμαντέρ,  ενώ οι αντιθετικές φωτογραφικές παραδόσεις της αφήγησης  και του ντοκουμέντου τονίζονται εξίσου.

Η διεξοδική περιγραφή φωτογραφικά της οικογένειας στο Χάρλεμ, προσπαθεί να ξεχωρίσει  από την ανώνυμη  τυχαία τεκμηρίωση του μαύρου πληθυσμού και τις περιγραφές  του αγροτικού Νότου όπως των James Agee και Walker Evans στο έργο του FSA.

Η αίσθηση  κοινωνικής βάσης  σε ένα χώρο  απαλλαγμένο από καθολική ανομία, μεταδίδεται όχι μόνο μέσω των προσεκτικών περιγραφών των υποκειμένων του από τον De Carava αλλά από τον τόνο των φωγραφιών του. Σχεδόν κανένας άλλος στη φωτογραφία του 20ου αιώνα δεν κατάφερε να προσδώσει στην ακραία  τονικότητα των ασπρόμαυρων φωτογραφιών τη μεταφορική ένταση ενός καταφυγίου ταυτότητας στην οποία το χρώμα του φυλετικού διαχωρισμού μετατρέπεται σε φόντο κοινωνικής αλληλεγγύης.




Η πολιτική και κοινωνική αναταραχή του '60 για τα δικαιώματα των μαύρων αμερικανών είναι ακόμη μακρυά.  'Ομως στο Χάρλεμ του '50 ήδη τα πρώτα  αιτήματα για δικαιοσύνη και οργάνωση ενάντια στην εξουσία των λευκών έχουν αρχίσει να φαίνονται έντονα.   Η προσέγγιση του De Carava ήταν αθόρυβα ανατρεπτική, κόντρα στη τάση των παραδοσιακών  απεικονίσεων των μαύρων Αμερικανών στα περιοδικά και στις εφημερίδες, όπου παρουσιάζονται συχνά «είτε επιφανειακά είτε ως πρόβλημα».

Το   "The sweet flypaper of Life" του De Carava  είναι η ιστορία της Μαύρης αγάπης για την οικογένεια, τη καθημερινή ζωή στη κοινότητα , για τους δεσμούς των ανθρώπων, για τη ζωή και το θάνατο.  Είναι ένα  βιβλίο που αναγνωρίζεται πλέον ως πρωτοποριακό. Συγχωνεύει εικόνα και κείμενο, δίνοντάς μας μια αποκαλυπτική ματιά για τη κουλτούρα και τη καθημερινή ζωή της μαύρης κοινότητας του Χάρλεμ.

Συνολικά το  έργο του De Carava είναι επηρεασμένο από τη Helen Levit και αναδύεται  παρομοίως από τη διττή επιρροή  του Cartier Bresson  και του Wolker Evans.  Μετατοπίζει το κοινωνικό ντοκυμαντέρ από τις παγκόσμιες αρχές της πολιτικής  και κοινωνικής αλλαγής στην αναπαράσταση μιας συγκεκριμένης  κοινωνικής  ομάδας. 




επιμέλεια : J. Eco

πηγές: απόσπασμα "Η Τέχνη στον 20ο αιώνα", The New York Times, Feature shoot, The Guardian











Roy De Carava