Bert Hardy, ο φωτογράφος του Λονδίνου

14 Μαρ 2022

 


Γεννήθηκε στο Λονδίνο τον Μάϊο του 1913, ήταν το μεγαλύτερο από τα επτά παιδιά μιας εργατικής οικογένειας. Εγκατέλειψε πολύ νωρίς το σχολείο, σε ηλικία δεκατεσσάρων ετών για να εργαστεί ως υπάλληλος, συλλέγοντας και παραδίδοντας φίλμ και εκτυπώσεις για εταιρεία επεξεργασίας ταινιών. Γοητευμένος από τη φωτογραφία και συνδυάζοντας το ενδιαφέρον του για την ποδηλασία πιάνει δουλειά στο περιοδικό "The Bicycle". Εκεί θα έρθει σε επαφή με τις νέες μικροσκοπικές κάμερες των 35 mm. Μαζεύει λεφτά από τη δουλειά του και αγοράζει μία μεταχειρισμένη Leica που θα γίνει το εισιτήριό του για τον κόσμο της φωτογραφίας. 

Ο Hardy θα γίνει ο πιο γνωστός  φωτοδημοσιογράφος της πόλης του Λονδίνου  τη δεκαετία του '50. Σίγουρος, επιδέξιος και ατρόμητος. Ήταν ο κύριος φωτογράφος του "Picture Post" για σχεδόν δύο δεκαετίες μέχρι το 1957 που έκλεισε. Η σειρά του «Fire Fighters» τον έκανε το πρώτο όνομα στο περιοδικό. Αργότερα ακολούθησαν οι εξίσου διάσημες σειρές «East End at War», «Life in the Elephant» και "Gorbal".





Όταν ο Stefan Lorant ίδρυσε το "Picture Post", έφερε την επανάσταση στη δημοσιογραφία στη Βρετανία, καθιερώνοντας μια νέα μορφή περιοδικού. Ο μοναδικός χαρακτήρας του "Picture Post" ήταν η  ισορροπία φωτογραφίας και κειμένου που ήταν εύκολα κατανοητό σε όλους τους αναγνώστες. Η κυκλοφορία του έφτασε σχεδόν τα δύο εκατομμυρία τεύχη και στο απόγειό του εκτιμήθηκε ότι το διάβαζε ο μισός σχεδόν ενήλικος πληθυσμός της Βρετανίας.

Οι εκδόσεις του Lorant - "Weekly Illustrated", "Lilliput", "Picture Post" - δημοσίευσαν φωτογραφίες από πολλούς γνωστούς φωτογράφους της εποχής όπως των Brassaï, Bill Brandt, Henry Cartier-Bresson, καθώς και σε λιγότερο διάσημους αλλά εξίσου καταξιωμένους φωτογράφους - Kurt Hutton, Wolfgang Suschitzky και Thurston Hopkins. 


Ωστόσο, αν ένας φωτογράφος περιέγραψε με σαφήνεια το πνεύμα του "Picture Post" ήταν ο Bert Hardy. Σταθερά αναγνωρίσιμος ως φωτογράφος ντοκουμέντου. Η δύναμη της δουλειάς του βρισκόταν στην ικανότητά του να απαθανατίζει τη στιγμή και να βγάζει φωτογραφίες εκεί που άλλοι δεν θα μπορούσαν. Κατά γενική ομολογία ήταν ένας φωτογράφος που θα έτρεχε προς τον κίνδυνο και όχι για να ξεφύγει από αυτόν...

Διακινδύνευσε τακτικά τη ζωή του όταν φωτογράφισε το βομβαρδισμό του Λονδίνου από τους Γερμανούς. Απαθανάτισε τη πόλη που καίγεται και τους ηρωικούς πυροσβέστες που αντιμετώπιζαν τις πυρκαγιές. Ήταν μια προσέγγιση που τον καθόρισε ως φωτογράφο τόσο στο Λονδίνο όσο και στην κάλυψη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου καθώς και στο πόλεμο της Κορέας.

Ο Hardy υπηρέτησε σε φωτογραφικό τμήμα του Αγγλικού στρατού από το 1942 έως το 1946 καλύπτοντας την απόβαση της Νορμανδίας, τη πορεία των Συμμάχων προς το Παρίσι, τη διάσχιση της Γερμανίας από τα συμμαχικά στρατεύματα και την απελευθέρωση του στρατοπέδου συγκέντρωσης Bergen Belsen, η οποία και τον σημάδεψε για όλη του τη ζωή. 


Το έργο του μας παρέχει μια μοναδική καταγραφή της καθημερινότητας στο Λονδίνο και αλλού. Συγκεκριμένα, η σειρά του "Life in the Elephant" έχει μια ποιότητα που θυμίζει το έργο του John Thomson στο "Street Life" στο Λονδίνο περίπου εβδομήντα χρόνια πριν. Ο Berd Hardy είχε μια ενσυναίσθηση με τα θέματά του. Αναδείκνυε την ανθρωπιά τους, ένιωθες ότι θα μπορούσες να περάσεις μέσα από τις φωτογραφίες του στη φωτογραφική σκηνή.

Οι φωτογραφίες του Bert Hardy με τους Gorbals στη Γλασκώβη το 1948 αποτέλεσαν μια από τις πιο εντυπωσιακές σειρές του. Στάλθηκε εκεί από την "Picture Post" μαζί με τον Bert Lloyd για να κάνουν τη συνέχεια της ανάθεσης που είχε αρχικά δοθεί στον Bill Brandt. Οι φωτογραφίες του Brandt όμως θεωρήθηκαν πολύ αφηρημένες και δεν έδειχναν την πραγματική φτώχεια της περιοχής. 


Η "Picture Post" χρειαζόταν κάποιον με διαφορετική προσέγγιση για να αναδείξει τα προβλήματα της περιοχής. Το Gorbal ήταν πυκνοκατοικημένο αποτελούμενο από αγρότες και μετανάστες που αναζήτησαν δουλειά στις νέες βιομηχανίες της Γλασκώβης. Η δουλειά του Hardy ήταν πρωτοποριακή για την εποχή και αφορούσε τη ζωή των εργατών που ζούσαν στο περιθώριο της κοινωνίας.

Η ανθρωπιά του Hardy είναι παρούσα σε όλη τη μακρόχρονη καριέρα του. Το ταλέντο του τον τοποθετεί ανάμεσα στους καλύτερους φωτογράφους του εικοστού αιώνα. 

Ο Hardy πέθανε το 1995 σε ηλικία 82 ετών.



επιμέλεια : J.Eco

πηγές : spitalfieldslife.com - Peter Fetterman Gallery - The Guardian., Gettyimages














Bert Hardy

  





















































Fire fighters
























Gorbal