Στέλιος Βανδήρας, "απόπειρες ανίχνευσης..."

4 Μαΐ 2022

 

Αρχική μου παρόρμηση ήταν και είναι η επιθυμία για καταγραφή οπτικών εντυπώσεων που, κατά τη διαδικασία της φωτογραφικής λήψης τουλάχιστον, φαίνεται να περιέχουν στοιχεία που τις προσδίδουν κάποια ιδιαίτερη αξία. Η φωτογραφική πράξη αποτελεί για εμένα μία απόπειρα ανίχνευσης και πραγμάτευσης της ιδιαίτερης αυτής αξίας, που κατατίθεται ως φωτογραφική πρόταση. 

Όσο προχωρώ στην ενασχόλησή μου με τη φωτογραφία διαπιστώνω ότι αυτό που, σε πολλές περιπτώσεις, καθορίζει την αντιμετώπιση των θεμάτων που επιλέγω είναι το στοιχείο της γεωμετρίας. Κατά τον τρόπο αυτόν η μινιμαλιστική φωτογραφία (για την οποία έχω ιδιαίτερη προτίμηση), έρχεται να δώσει την καλύτερη έκφραση σε τέτοιου περιεχομένου φωτογραφικές τάσεις και αναζητήσεις, δίνοντάς μου την ευκαιρία, μέσα από το «λιγότερο αλλά στην ουσία περισσότερο», να επιδιώξω να ανιχνεύσω μία διάσταση των πραγμάτων ιδιαιτέρως γοητευτική. 











Ο Στέλιος Βανδήρας γεννήθηκε στις Σέρρες το 1972. Προέρχεται από την  Ευκαρπία Σερρών και από αγροτική οικογένεια. Είναι απόφοιτος της Γεωπονικής Σχολής του Α.Π.Θ. (κατεύθυνση Φυτική Παραγωγή), με μεταπτυχιακό στο Ε.Α.Π. (Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός Πόλεων και Κτιρίων). Επίσης είναι απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Από το 2010 μένει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Ασχολείται με τη φωτογραφία από το 2013. Έχει παρακολουθήσει αρχικώς μαθήματα φωτογραφίας του Πέτρου Μήτκα και στη συνέχεια τα σεμινάρια φωτογραφίας του Τάσου Σχίζα. Είναι μέλος της Φωτογραφικής Ομάδας Φ από το 2014 και έχει συμμετάσχει σε 11 ομαδικές εκθέσεις. 




επιμέλεια: J. Eco.









Μίνιμαλ προσέγγιση










































Φωτογραφίες