BOB ADELMAN, 1930 - 2016

2 Σεπ 2022

 



"Ο Adelman έχει προχωρήσει πέρα από τα γνωστά κλισέ της Φωτογραφίας Ντοκουμέντου. 'Εφτασε στη σπάνια σφαίρα όπου η τεχνική ικανότητα και το κοινωνικό όραμα συνδυάζονται για να δημιουργήσουν ένα έργο Τέχνης."

Ralph Elison



 «Όταν φωτογράφιζα, είχα σκοπό να πω την αλήθεια όσο καλύτερα την είδα και μετά να βοηθήσω να κάνω κάτι γι' αυτό. Ήταν μια συνεχής προσπάθεια όχι μόνο να τεκμηριώσω με όσο πιο ειλικρινή τρόπο μπορούσα αλλά να κάνω ζωντανό αυτό που έβλεπα. Να καταλάβει ο κόσμος πώς πρέπει να αλλάξουν τα πράγματα».

Bob Adelman




Παιδί μεταναστών από την Ανατολική Ευρώπη, ο Robert (Bob) Adelman γεννήθηκε στο Μπρούκλιν το 1930 και μεγάλωσε στο Far Rockaway του Queens. Μετά την αποφοίτησή του από το γυμνάσιο Stuyvesant, αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Rutgers, από το Πανεπιστήμιο Columbia με μεταπτυχιακό στη φιλοσοφία.  Σπούδασε και νομικά στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Ο Bob Adelman παρακολούθησε μαθήματα φωτογραφίας με τον Alexey Brodovitch στο New School τη δεκαετία του 1950 και έγινε ένας από τους φωτογράφους που κατέγραψαν τη ζωή του New School τις δεκαετίες του 1970 και του 1980. Δίδαξε θεωρία φωτογραφίας σε αυτή τη σχολή από το 1976 έως το 1977 και φωτογραφικό ρεπορτάζ από το 1985 και το 1988.

Ξεκίνησε ως εθελοντής φωτογράφος για το Congress of Racial Equality (CORE) και το Student Nonviolent Coordinating Committee (SNNC). Είναι πασίγνωστες και  εμβληματικές οι φωτογραφίες του από τους Martin Luther King, Jr., Malcolm X, James Baldwin, καθώς και από τις καθιστικές διαμαρτυρίες και τις πορείες για τα  πολιτικά δικαιώματα στο Η Selma, την Αλαμπάμα και την Ουάσιγκτον.  'Εγινε ένας από τους σημαντικότερους φωτογράφους των κινημάτων για τα Πολιτικά Δικαιώματα, την Ισότητα των Γυναικών και των Αντιπολεμικών διαδηλώσεων.




Bob Adelman


Απαθανάτισε γεγονότα που διαμόρφωσαν εκ νέου τη σύγχρονη αμερικανική ιστορία. Ο Adelman φωτογράφισε όχι μόνο τις στιγμές εμφύλιων και κοινωνικών αναταραχών, αλλά και τις πορείες, τις ταραχές στη Νέα Υόρκη, την Ουάσιγκτον και τον βαθύ Νότο, την ομιλία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ «I Have a Dream» και τους διαδηλωτές στο Μπέρμιγχαμ της Αλαμπάμα.  'Ολο τον ιστό της καθημερινής ζωής. Ταξίδεψε σε αγροτικές περιοχές και τα γκέτο πόλεων για να καταγράψει τη Μαύρη κοινότητα στη λύπη και τη χαρά. Κατέγραψε εικόνες επιτυχημένων μουσικών, αθλητικών μορφών, εκπαιδευτικών και ενός από τους πρώτους Αφροαμερικανούς σερίφηδες που εκλέχτηκαν βάσει του νόμου για τα δικαιώματα ψήφου στην Αλαμπάμα.  Αυτές οι εικόνες μιας μεταμορφωτικής εποχής είναι τόσο συγκλονιστικές και ενθαρρυντικές σήμερα όσο όταν τις απαθανάτισε για πρώτη φορά ο Adelman.

Ο Adelman φωτογράφισε επίσης ανθρώπους της τέχνης και των γραμμάτων στη Νέα Υόρκη τη δεκαετίας του 1960, όπως οι Samuel Beckett,  Andy Warhol,  Roy Lichtenstein, James Rosenquist, Robert Rauschenberg, Jasper Johns, Marisol και πολλοί άλλοι.

 Ο Άντελμαν μετακόμισε στο Μαϊάμι Μπιτς της Φλόριντα το 1997, όπου έζησε και εργάστηκε μέχρι τον θάνατό του το 2016. 'Ηταν και  πολυγραφότατος συγγραφέας 75 βιβλίων.  Ο Adelman δημοσίευσε τις φωτογραφίες του στα New York Times Magazine, Newsweek, TIME, Esquire, Vanity Fair, London's Sunday Times Magazine, Paris Match.

 'Ελαβε πολλά βραβεία, συμπεριλαμβανομένης της υποτροφίας Guggenheim. Το έργο του βρίσκεται σε μεγάλες συλλογές όπως το Smithsonian Institute, το Museum of Modern Art και το Library of Congress Prints and Photographs Division, Getty Museum, High Museum, The Nelson-Atkins Museum, Boca Raton Museum of Art, Tate Modern.


Το αρχείο Adelman θεωρείται ως η κορυφαία τεκμηρίωση των κρίσιμων περιόδων στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ.




πηγές : Histories of The New School, Westwood Gallery, Adelman Archive

επιμέλεια : J.Eco.



Επισκευθείτε το φωτογραφικό αρχείο  Adelman

www.bobadelman.net




διαβάστε εδώ


 Martin Luther King   "I Have A Dream"

Ο ιστορικός του λόγος στις 28 Αυγούστου 1963  στην Ουάσιγκτον γιά τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών Πολιτών των ΗΠΑ