Jindrich Streit, Τσέχικη φωτογραφία ντοκουμέντου

20 Ιαν 2023

 



Ο Jindřich Štreit γεννήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 1946 στο Vsetín της Τσεχοσλοβακίας. Το 1967 αποφοίτησε από τον τομέα της Διδασκαλίας των Εικαστικών Τεχνών του Τμήματος Παιδαγωγίας του Πανεπιστημίου Παλάτσκυ στο Olomouc και το 1977 αποφοίτησε από τη Σχολή Εικαστικής Φωτογραφίας στο Μπρνο. Εκτός από τις δραστηριότητές του ως εκπαιδευτικός και φωτογράφος, ασχολήθηκε με κοινωφελή εργασία και διετέλεσε προϊστάμενος διάφορων δημοτικών πινακοθηκών.

Από το 1991 έως το 2003 δίδαξε στη Σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (FAMU) της Ακαδημίας Παραστατικών Τεχνών στην Πράγα και παράλληλα, το 1991 έως το 1992, δίδαξε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στη Μπρατισλάβα. Από το 1991 έως σήμερα διδάσκει στο Ινστιτούτο Δημιουργικής Φωτογραφίας της Σχολής της Φιλοσοφικής και των Φυσικών Επιστήμων του Πανεπιστημίου της Σιλεσίας στην Όπαβα. 



jindrich Streit

Το έργο του ασχολείται κυρίως με κοινωνικά θέματα, ναρκωτικά, ανθρώπους με ειδικές ανάγκες, ασθενείς με καρκίνο κλπ. Από το 1972 απεικόνισε τη ζωή στη τσέχικη επαρχία και είχε ως επίκεντρο τη καταγραφή της καθημερινής ζωής των αγροτών και των Ρομά. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους εκφραστές της Τσέχικης φωτογραφίας ντοκουμέντου.

Στο ενεργητικό του έχει περισσότερες από 850 ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Εξέδωσε 22 βιβλία και πολλούς καταλόγους. Τα έργα του υπάρχουν στις πιο σπουδαίες συλλογές ανά τον κόσμο (μεταξύ άλλων το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, η Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσινγκτον, το Μουσείο Εφαρμοσμένων Τεχνών της Πράγα, η Πινακοθήκη της Μοραβίας στο Μπρνο).

Το 1981 ο Streit κατέγραψε με το φακό του τις εκλογές της Τσεχοσλοβακίας. Για τη δουλειά του αυτή η οποία εκτέθηκε το 1982 συνελήφθει από τις αρχές για δυσφήμιση της χώρας του. Καταδικάστηκε  σε φυλάκιση 10 μηνών και του απαγορεύτηκε η λήψη φωτογραφιών, επιπλέον δεν του επέτρεψαν να διδάξει φωτογραφία μετά την αποφυλάκισή του. Με τη Βελούδινη Επανάσταση  και την έλευση  της Δημοκρατίας στη χώρα, ο Streit αποκαταστάθηκε πλήρως.

 


επιμέλεια : J. Eco









Jindrich Streit