Street Seen - Lisa Hostetler

15 Σεπ 2023

 


Street Seen: "The Psychological Gesture in American Photography", 1940-1959


Η ψυχολογική χειρονομία στην αμερικανική φωτογραφία, 1940-59



Μια εμπεριστατωμένη και πλούσια εικονογραφημένη ματιά σε έξι μεταπολεμικούς φωτογράφους, μαζί με μια επιλογή από προκατόχους και συγχρόνους τους που αποτυπώνει μια μοναδική και κομβική στιγμή στην αμερικανική φωτογραφική ιστορία. Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος και τα επακόλουθά του εγκαινίασαν μια νέα εποχή καλλιτεχνικής έκφρασης. Ο αφηρημένος εξπρεσιονισμός, το φιλμ νουάρ, η ποίηση Beat και η νέα δημοσιογραφία θεωρούνται συχνά απαντήσεις στη σοκαριστική πραγματικότητα του πολέμου. Οι φωτογράφοι ανταποκρίθηκαν στην ίδια κατάσταση με εικόνες που έσπασαν τους κανόνες της συμβατικής φωτογραφικής τεχνικής. 

Το Street Seen, είναι ένας συνοδευτικός τόμος μιας έκθεσης που αναδεικνύει έξι φωτογράφους κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά τον πόλεμο. Η αμείλικτη ματιά της Lisette Model στο αστικό περιβάλλον, τα πορτρέτα του Louis Faurer με τους εκκεντρικούς στην Times Square, οι στοιχειωμένες νυχτερινές εικόνες του Ted Croner, οι υποβλητικές ματιές της καθημερινής ζωής του Saul Leiter, το γραφικό, συγκρουσιακό στυλ του William Klein και η τεκμηρίωση των αμερικανικών ιδανικών που πήγαν στραβά από τον Robert Frank. 



William Klein, New York 1955


'Ολες οι φωτογραφίες αντανακλούν τη συναισθηματική απήχηση της καθημερινής ζωής στη μεταπολεμική Αμερική. Ένα δοκίμιο της Lisa Hostetler που διερευνά την αισθητική επανάσταση που έλαβε χώρα μετά τον πόλεμο και αποκαλύπτει τις αρχές του αυθορμητισμού και της υποκειμενικής ερμηνείας που καθοδηγούσαν αυτούς τους φωτογράφους καθώς προσπαθούσαν να κατανοήσουν τη νέα πραγματικότητα.

Χρονοδιάγραμμα, σύντομες βιογραφίες και βιβλιογραφία περιλαμβάνονται επίσης σε αυτή την πολύτιμη συλλογή των πιο σημαντικών φωτογραφιών των μέσων του αιώνα.



επιμέλεια: J.Eco