Christophe Jacrot, ο φωτογράφος του χειμώνα

14 Ιαν 2024

 


"Κατά τη γνώμη μου, υπάρχουν δύο τρόποι για να αποτυπώσει ένας φωτογράφος τον κόσμο, από τη μία πλευρά να συλλάβει τη φρίκη του και από την άλλη να την υποβαθμίσει. Εγώ επέλεξα τον δεύτερο. Πιο συγκεκριμένα, μου αρέσει ο τρόπος με τον οποίο η βροχή, το χιόνι και η κακοκαιρία ξυπνούν μέσα μου ένα αίσθημα ρομαντικής μυθοπλασίας".

"Βλέπω αυτά τα στοιχεία ως ένα μυθικό έδαφος για τη φωτογραφία, ένα υποβαθμισμένο οπτικό σύμπαν με ισχυρή υποβλητική δύναμη και με πλούτο λεπτών φώτων. Αυτό το σύμπαν διαφεύγει από τους περισσότερους από εμάς, αφού είμαστε πολύ απασχολημένοι με το να κρυβόμαστε όταν αυτό συμβαίνει. Ο άνθρωπος γίνεται μια φανταστική σιλουέτα που περιπλανιέται στους κινδύνους της βροχής και του χιονιού".

Christophe Jacrot




Γεννημένος το 1960, ο Christophe Jacrot είναι ένας σύγχρονος φωτογράφος που ζει και εργάζεται στο Παρίσι. Ο Jacrot ασχολείται με τη φωτογραφία από την εφηβεία του, πρωτοεμφανίστηκε στα καλλιτεχνικά πράγματα  με τον κινηματογράφο.  Σκηνοθέτησε αρκετές βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους - στα φεστιβάλ Avoriaz και Chamrousse - καθώς και μια μεγάλου μήκους ταινία "House Arrest" το 2000. Το 2006 αποφάσισε να επιστρέψει στην παλιά αγαπημένη του ενασχόληση, τη Φωτογραφία.

Κάποτε όταν του ανατέθηκε να δημιουργήσει ευχάριστες και ηλιόλουστες εικόνες του Παρισιού για ένα τουριστικό φυλλάδιο, ο Jacrot κατέληξε να δημιουργήσει ένα ξεχωριστό καλλιτεχνικό έργο που αφορά το Παρίσι το χειμώνα... 

"Ο καιρός ήταν απελπιστικά κακός, γεγονός που μου έδωσε την ιδέα να φωτογραφίσω αρκετές μη παραδοσιακές εικόνες του Παρισιού για να αποτυπώσω αυτή την εκπληκτική ατμόσφαιρα που λίγοι φωτογραφίζουν. Είχα στο μυαλό μου την υπέροχη φωτογραφία του Henri Cartier Bresson με τον Giacometti στη βροχή και τη φωτογραφία ενός τύπου που πηδάει πάνω από μια λακκούβα μπροστά από το Trocadero, του Elliott Erwitt".





Paris sous la pluie






Cartier Bresson - Alberto Giacometti,  rue d’Alésia, Paris, 1961 





Elliot Erwitt , Trocadero Paris - 1989




Από αυτό το έργο προκύπτει, το 2007, μια πρώτη έκθεση στο Lucernaire, η οποία οδηγεί πολύ γρήγορα τον Jacrot στην έκδοση λευκώματος με τις φωτογραφίες του, "Paris in the rain" (Edition, Chêne).

Έκτοτε συνεχίζει με επιτυχία αυτό τo έργο σε διάφορες πόλεις. Έχει φωτογραφίσει το Χονγκ Κονγκ, το Τόκιο, την Ταϊπέι στην ομίχλη και τη βροχή (σειρά "Hong Kong and Asia in the Rain") καθώς και τη Νέα Υόρκη σε χιονοθύελλα (σειρά "New York in White"). Τον Οκτώβριο του 2012 και πάλι στη Νέα Υόρκη ο Christophe φωτογράφισε ολόκληρες συνοικίες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και βυθισμένες στο σκοτάδι μετά τον τυφώνα Sandy (σειρά "New York in Black" ).  Πιο πρόσφατα ο φωτογράφος κατευθύνθηκε προς την Ισλανδία και τα φυσικά της τοπία, τις ακτές της Νορμανδίας στη Γαλλία, τις οποίες απαθανάτισε κάτω από ένα παχύ στρώμα χιονιού και εν μέσω σφοδρής καταιγίδας ( σειρά "Snjór και Blizzard").





Norilsk, Siberia


Ο Jacrot βρίσκει στην χειμωνιάτικη κακοκαιρία ένα οπτικό ερέθισμα που λίγοι το εκμεταλλεύονται. Προσπαθεί να αποτυπώσει το λεπτό φωτισμό και την ατμόσφαιρα που δημιουργούνται όταν τα στοιχεία της φύσης βρίσκονται σε μεγάλη έξαρση. Μέσα από το φακό του αυτές οι γιγάντιες ζούγκλες από μπετόν και γυαλί αποκαλύπτουν την εύθραυστη ομορφιά τους και μοιάζουν να μπαίνουν σε μια άλλη διάσταση.

Σε συνεχή επιφυλακή και μέσα στις χειρότερες καιρικές συνθήκες, ο Christophe Jacrot παρατηρεί και περιμένει υπομονετικά μέχρι να προκύψει μια ιστορία. Συχνά μοναχικές σιλουέτες, σαν χαμένες σε ένα εχθρικό έδαφος, στοιχειώνουν τις κινηματογραφικές του λήψεις. Τονίζουν την καθετότητα και την απεραντοσύνη αυτών των αστικών τοπίων που προσδίδουν στις φωτογραφίες του μια άκρως ρομαντική χροιά. Πού πηγαίνουν αυτοί οι χαρακτήρες; Τι κάνουν έξω αυτοί όταν όλοι οι άλλοι φαίνεται να έχουν βρει ένα καταφύγιο; 

Ο Christophe Jacrot δείχνει να απολαμβάνει τις "εικόνες που σε ταξιδεύουν κάπου". Οι φωτογραφίες του είναι σε μεγάλο βαθμό οι απαρχές ωραίων ιστοριών...




επιμέλεια : J.Eco

πηγές:  artistics.com,  mymodernmet.com, christophejacrot.com











Christophe Jacrot