John Bulmer "The North", Βόρεια Αγγλία 1960

15 Φεβ 2017


The North


Ο Bulmer γεννήθηκε το 1938 στο Hereford της Μ.Βρετανίας. Γνωστός γιά τα έγχρωμα φωτογραφικά του δοκίμια  σε εφημερίδες και περιοδικά της Βρετανίας. Σπούδασε  Μηχανικός στο Πανεπιστήμιο του Cambridge.
Εργάστηκε γιά τα περιοδικά "Queen", "Life", "Town", "Paris Match" και "Daily Express". Η συνεργασία του το 1962 με το  "Sanday Times Magazine"  απογείωσε τη φωτογραφική του δουλειά που έφτασε ετησίως τις εξήντα σελίδες πολεμικού φωτορεπορτάζ  από την Κύπρο, το Βόρνεο, το Κονγκό κ.α.  Χωρίς αμφιβολία άσκησε μεγάλη επιρροή στην  ανερχόμενη γενιά Βρετανών φωτογράφων, όπως των Parr, Wapligton, Tom Wood και άλλων.

Ασχολήθηκε και με το φίλμ, πότε ως σκηνοθέτης και πότε ως οπερατέρ, σε μεγάλο αριθμό ντοκυμαντέρ γιά το  BBC, National Geographic, Discovery Channel, όπως τα "Dances with Lamas", "Empy Quarter", "Bull Magic" κ.α.
Σήμερα εργάζεται στο Λονδίνο στα  John Bulmer George & Dragon Studios ως σκηνοθέτης αποκλειστικά  ντοκυμαντέρ.






Η φωτογραφική δουλειά του Bulmer  πλέον είναι άμεσα αναγνωρίσιμη και αφορά την έγχρωμή του περίοδο στο ρεπορτάζ της εφημερίδας "The Sunady Times" το 1962. Κατέγραψε την επαρχία της  Μ.Βρετανίας, ανθρώπους σκληρής εργασίας στις βιομηχανίες και στα ορυχεία του κάρβουνου, απλές καθημερινές στιγμές στις ξεχασμένες πόλεις και χωριά του Βορρά καθώς και των βιομηχανικών, αστικών  τοπίων τους.
Η πιό φήμισμένη  φωτογραφική του δουλειά είναι το "The North", φωτογραφικές ιστορίες από τις περιοχές του Nelson και του Lancashire στην "Black Country" τις υποβαθμισμένες βιομηχανικές περιοχές της μουτζούρας και της καρβουνόσκονης της Μεγάλης Βρετανίας.

Σημαντικές εκθέσεις του έγιναν το 1965 στη Νew York - Gallery of Modern Art, το 1998 στο Bradford  England - National Museum of Photography και το 2008 στο Paris - Mois de la Photo.





















John Bulmer
























 

 








Ο Bulmer φωτογραφίζει την Β.Κορέα