Jessica Lange, "Highway 61"

5 Ιαν 2021

 

 Γεννημένη το 1949 στο Κλοκέτ της Μινεσότα, με ρίζες φινλανδικές, γερμανικές και ολλανδικές. Σπούδασε καλές τέχνες για ένα μικρό διάστημα στο πανεπιστήμιο της Μινεσότα κι έπειτα αναχώρησε για το Παρίσι, όπου έμαθε την τέχνη της παντομίμας με καθηγητή τον Ετιέν Ντεκρού. Το 1973 επέστρεψε στις ΗΠΑ και σπούδασε υποκριτική στη Νέα Υόρκη, ενώ ταυτόχρονα δούλευε ως σερβιτόρα και μοντέλο.

Μετά την υποκριτική, η φωτογραφία είναι το μεγάλο πάθος της Τζέσικα Λάνγκ και κάτι πολύ περισσότερο από χόμπι. Στα είκοσί της παντρεύτηκε τον καθηγητή της, φωτογράφο Φρανσίσκο Γκράντε. Οι δυο τους ταξίδεψαν στο Μεξικό πριν φύγουν για το Παρίσι. Στην πραγματικότητα, όμως, άρχισε να ασχολείται σοβαρά με τη φωτογραφία τη δεκαετία του 1990, όταν ο τότε σύντροφός της, θεατρικός συγγραφέας και ηθοποιός Σαμ Σέπαρντ, επιστρέφοντας από ένα ταξίδι στη Γερμανία, της έφερε δώρο μια Leica.

Ο Αυτοκινητόδρομος 61, έμεινε στην ιστορία από τον Μπομπ Ντίλαν και το άλμπουμ του "Highway 61 Revisited". Ξεκινά από τα  καναδικά σύνορα, διέρχεται από οκτώ αμερικανικές πολιτείες και καταλήγει στη Νέα Ορλεάνη. Η ηθοποιός Τζέσικα Λάνγκ μεγάλωσε στη Μινεσότα,  έζησε στη Λουιζιάνα και ταξίδεψε αμέτρητες φορές μέσω του Highway 61, μήκους 1400 μιλίων.

Το φωτογραφικό της λεύκωμα με τίτλο “Highway 61” που κυκλοφόρησε το 2019 από τον εκδοτικό οίκο PowerHouse Books αποτελεί ένα προσωπικό  ταξίδι στην πιο ιστορική διαδρομή της Αμερικής. «Αυτές οι φωτογραφίες είναι ένα χρονικό του τι παραμένει και τι έχει εξαφανιστεί», έγραψε η Λανγκ στο σημείωμά της.
«Είναι η ιστορία της κοινής μας εθνικής κληρονομιάς όπως την είδε μία από τις πιο ταλαντούχες καλλιτέχνιδες της γενιάς της», αναφέρει ο εκδοτικός οίκος στο σημείωμά του.

 


"Highway 61"


"Συναρπαστικό, ονειρικό, σκληρό, εμπνευσμένο βιβλίο. Η ιδέα του είναι κλασική. Η Λάνγκ με τις φωτογραφίες της αποτυπώνει τα μεγάλα τμήματα του Αυτοκινητόδρομου 61 που είναι κενά, εγκαταλελειμμένα, σαν να πενθούν για όσα εξαφανίστηκαν. Οι πατρίδες, οι γειτονιές, τα οικογενειακά αγροκτήματα, τα εργοστάσια", αναφέρει το βιβλίο.
Δεν υπάρχει κείμενο συνοδευτικό στις εικόνες, χωρίς λεζάντες, χωρίς ημερομηνίες. Κάθε γύρισμα σελίδας μας οδηγεί όλο και πιό Νότια στον αυτοκινητόδρομο και μας βάζει όλο και βαθύτερα στην Ιστορία της Αμερικής.
 
Στον επίλογο η Λάνγκ γράφει: "Ο αυτοκινητόδρομος 61 έχει μήκος περίπου 1600 μίλια και περνά από οκτώ πολιτείες. Όταν κυλά κατά μήκος του Μισισιπή ονομάζεται Great River Road. Όταν κατευθύνεται νότια από το Μέμφις μέσω  του Δέλτα του Μισισίπη γίνεται γνωστός ως ο αυτοκινητόδρομος των Blues. Οι μεγάλες εκτάσεις του 61' είναι κενές, λυπημένες, σαν να πενθούν για αυτό που έχει χαθεί, τις πατρίδες, τις γειτονιές, τα οικογενειακά αγροκτήματα, τα εργοστάσια και τους μύλους. Ακόμα και τα εμπορικά κέντρα απέτυχαν, μέσα σε αμέτρητους κενούς χώρους στάθμευσης..."

«Δεν πρόκειται για μια τουριστική ματιά. Η Λάνκ πλησιάζει πολύ κοντά στα θέματά της». Στα βήματα των μεγάλων της φωτογραφίας. Με μια πρώτη ματιά, ο «Αυτοκινητόδρομος 61» της Λάνγκ θα μας θυμίσει  φωτογραφίες των  Lee Friedlander, Bernard Plossu, William Eggleston, Robert Frank και άλλων.  Tους δύο τελευταίους φωτογράφους η Λάνγκ γνώριζε προσωπικά και θαύμαζε πολύ. Ο αγαπημένος όμως φωτογράφος της είναι ο τσέχος Γιόζεφ Κουντέλκα. Η Λάνγκ δεν χρησιμοποιεί ποτέ φλας ή φώτα, ούτε κροπάρει τις φωτογραφίες της: «Νομίζω ότι η φωτογραφία είναι ποίηση. Πάντα μου άρεσε ο  Καρτιέ Μπρεσόν  με το τέλειο κάδρο του», λέει η Λάνγκ.

Το “Highway 61” είναι το τελευταίο βιβλίο της ηθοποιού που κυκλοφόρησε το φθινόπωρο του 2019. Το 2008 εκδόθηκε σε έναν τόμο η πρώτη της συλλογή με "50"  φωτογραφίες και ακολούθησε το 2010 το “In Mexico” και το 2013 μία παιδική συλλογή με τίτλο “It’s About a Little Bird”.




επιμέλεια : J.Eco
πηγές: lensculture.com - protagon.gr - elculture.gr - beater.gr









Δείτε το μεγάλο αφιέρωμα του aspromavro-net στο "American Road Trip" - "Route 66". Περιέχονται φωτογραφίες των Lee Friedlander, Bernard Plossu, William Eggleston, Robert Franκ κ.α,  με πολλά κοινά στοιχεία με τη δουλειά της Λάνγκ.

 


 














Jessica Lange








"Highway 61"

 

 





























Jessica Lange Book Signing & Interview  “Highway 61”










"its about a litle bird"












 

 "In Mexico"