Η πρώτη Ψηφιακή Φωτογραφική μηχανή

6 Ιαν 2016



Το  1975, ο Steven Sasson, Αμερικανός Ηλεκτρονικός Μηχανικός της Kodak,  εφηύρε και κατασκεύασε την πρώτη Ψηφιακή Φωτογραφική μηχανή του κόσμου. Το βάρος της ήταν 3,6 κιλά και μπορούσε να τραβήξει μόνο ασπρόμαυρες φωτογραφίες με ανάλυση 100x100 pixels ή 0.01 megapixels.

H κάθε φωτογραφία  γράφονταν σε μια  κασσέτα ήχου σε 23 δευτερόλεπτα και χρειαζόταν άλλα 30 δευτερόλεπτα  για να διαβαστεί από την κασσέτα με το playback tape trasport της Motorola, το οποίο στην συνέχεια οδηγούσε την οθόνη μιας τηλεόρασης.



Steven Sasson

Η φωτογραφική μηχανή χρησιμοποιούσε έναν μεταχειρισμένο φακό από Super 8 μηχανή, ένα  A/D Converter από ένα ψηφιακό βολτόμετρο και ένα Fairchild CCD. 'Ολα τα κυκλώματα μονταρίστηκαν πάνω σε διάτρητες πλακέτες και η τροφοδοσία παρέχονταν από 16 nickel cadmium μπαταρίες.


Στις 17 Νοεμβρίου 2009, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα βράβρευσε τον Steven Sasson με το Εθνικό Μετάλλιο Τεχνολογίας και Καινοτομίας των ΗΠΑ. Αυτή είναι η υψηλότερη διάκριση που απονέμεται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για επιστήμονες, μηχανικούς και εφευρέτες.

Στις 6 Σεπτεμβρίου 2012, η Royal Photographic Society τον βράβευσε για την μεγάλη του προσφορά στην Φωτογραφία και την τεχνολογία της.

Η Leica AG τίμησε τον Steven Sasson κατά τη διάρκεια της Photokina 2010, κατασκευάζοντας μία  limited edition Leica M9 Titanium με 18 megapixel και χαραγμένο το serial number 4.000.000.


κείμενο: J.Eco
πηγές: Petapixel.com, Wikipedia, Huffingtonpost.com, getaddictedto.com



Ο Steven Sasson μιλάει για την μηχανή






η συσκευή ανάγνωσης της κασέτας - Motorola playback tape transport


οι πλακέτες με τα κυκλώματα


το κουμπί του ηλεκτρονικού κλείστρου




από τις πρώτες ψηφιακές φωτογραφίες της μηχανής