Dickey Chapelle, 1919-1965

8 Απρ 2017


Η πρώτη Αμερικανίδα φωτορεπόρτερ που σκοτώθηκε εν δράση.


Γεννήθηκε στο Shorewood του Wisconsin στις 14 Μαρτίου του 1919, σπούδασε αεροναυτική σχεδίαση στο ΜΙΤ και εργάστηκε για λίγο καιρό στο τοπικό αεροδρόμιο. Μετακόμισε αργότερα στη Νέα Υόρκη και δούλεψε  ως φωτογράφος με  χορηγία  του Trans World Airlines.  Το 1945  έγινε πολεμική ανταποκρίτρια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου  για το National Geographic, καλύπτοντας τις μάχες του  Iwo Jima  και της Οkinawa. Από εκείνη τη στιγμή αρχίζει να γίνεται αναγνωρίσιμη. Με τη δουλειά της κέρδισε το σεβασμό τόσο της στρατιωτικής όσο και της δημοσιογραφικής κοινότητας.
 
Ταξίδεψε  στην επαναστατημένη Κούβα, καλύπτοντας τα γεγονότα. Γνωρίστηκε με τον Φιντέλ και τον Ραούλ Κάστρο, τον Τσε Γκεβάρα  και  όλη την ηγεσία του επαναστατικού κινήματος.



 Dickey Chapelle

Κάλυψε  την Ουγγρική Επανάσταση του 1956 όπου και φυλακίστηκε για επτά εβδομάδες. Κατόπιν πήγε  στον πόλεμο του Βιετνάμ το 1960  και άφησε εκεί την τελευταία της πνοή  στις 4 Νοεμβρίου του 1965.

Η Chapelle κάλυπτε τότε μια επιχείρηση  κοντά στο Chu Lai στο νότιο Βιετνάμ,  τραυματίστηκε σοβαρά, μαζί με τέσσερις πεζοναύτες, από ένα εκρηκτικό μηχανισμό. Πέθανε στο ελικόπτερο κατά την μεταφορά της προς το νοσοκομείο. Οι τελευταίες στιγμές της καταγράφηκαν από τον φωτογράφο Henri Huet . Το σώμα της επαναπατρίστηκε και θαύτηκε με όλες τις στρατιωτικές τιμές. 'Εγινε γνωστή  ως το κορίτσι που φωτογράφιζε τη μάχη φορώντας τα  μαργαριταρένια σκουλαρίκια και τα Harlequin γυαλιά της.




Αυτή είναι μιά από τις  διάσημες φωτογραφίες της Dickey από τον πόλεμο του Βιετνάμ. Κυκλοφόρησε αρχικά με τον τίτλο “The Dying Marine.”  Ο στρατιώτης στη φωτογραφία είναι ο δεκανέας William Fenton, σοβαρά  τραυματισμένος αναμένοντας την ιατρική βοήθεια. Στην αυτοβιογραφία της  η Dickey έγραψε για τον Fenton: "ένας από τους 551  τραυματισμένους  πεζοναύτες που ήθελε να ζήσει όταν τους έφεραν στο νοσοκομειακό πλοίο "USS Samaritan..." Ο Fenton επέζησε και γύρισε  στην Πατρίδα του.




Ο θανάσιμος τραυματισμός της Chapelle, στη φωτογραφία  ο στρατωτικός Ιερέας  John Mc Namara ευλογεί την Chapelle στις τελευταίες της στιγμές στο Νότιο Βιετνάμ,  4 Νοεμβρίου 1965. φωτογραφία  Henri Huet.





κείμενο: J.Eco
πηγές: "The Washington Post", Wikipedia














Dickey Chapelle




η Dickey Chapelle  στο FLN,  Αλγερία 1954




Φιντέλ και Ραούλ Κάστρο, φωτό D.Chapelle




Φιντέλ Κάστρο και Τσε Γκουεβάρα, φωτό D.Chapelle




Dickey Chapelle με τον Antonio Lusson και κουβανούς αντάρτες, 1958