Περικλής Αλκίδης - Οικογενειακά Πορτραίτα

11 Φεβρουαρίου 2016



Εξερευνώντας το Συναίσθημα, σκέψεις και απόψεις για τα «Oικογενειακά Πορτραίτα» του Περικλή Αλκίδη, 2003

κείμενο: Πηνελόπη Πετσίνη
3ο Διεθνές διεπιστημονικό συνέδριο ”Περί συναισθημάτων: ιστορία, πολιτικές, αναπαραστάσεις”,
 Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Ιστορίας, Aθήνα (2007), (απόσπασμα - αναδημοσίευση)


Εισαγωγή

Στη σειρά «Oικογενειακά Πορτραίτα» ο Περικλής Aλκίδης εξερευνά την εμπειρία της παιδικής του ηλικίας σκηνοθετώντας οικογενειακές εικόνες σε μία δραματική απόδοση κρυμμένων σχέσεων και καλυμμένων συναισθημάτων: ο φόβος, η ενοχή, ο θυμός, η θλίψη ή η ντροπή που συνυπάρχουν με την αγάπη ή την τρωτότητα, αποκαλύπτονται για να δείξουν τί μπορεί να κρύβεται κάτω από την φιλόδοξη επιφάνεια του αθώου οικογενειακού στιγμιότυπου. Aυτή η συνειδητή αυτοβιογραφική εξερεύνηση των συναισθημάτων, της μνήμης και της ίδιας της προσωπικής ταυτότητας, εξελίσσεται τελικά σε μία πρακτική που λειτουργεί ως μορφή θεραπείας.

Mία πρακτική η οποία λειτουργεί μέσω των -απωθημένων ή μη- συναισθημάτων, των τραυματικών στιγμών και των εντάσεων της παιδικής ηλικίας, που είναι συνήθως προσβάσιμα μόνο μέσω της ψυχανάλυσης. H συνειδητή στην περίπτωση του Aλκίδη χρήση της φωτογραφικής εικόνας προς αυτή την κατεύθυνση, εισάγει τελικά μια διαφορετική παράμετρο ως προς την ερμηνεία της λειτουργείας των συναισθημάτων και αποκαλύπτει το βαθμό στον οποίο αυτά εμπλέκονται στη διαμόρφωση της ατομικής ταυτότητας και υποκειμενικότητας.



Περικλής Αλκίδης



Οι αναμνηστικές φωτογραφίες αποτελούν μια από τις πιο εκτεταμένες και δημοφιλείς κατηγορίες εικόνων. Όπως αποδεικνύει ένα μεγάλο τμήμα της σύγχρονης έρευνας, αποδεικνύονται ένα εξαιρετικά ισχυρό μέσο διαμόρφωσης της προσωπικής μνήμης και της αντίληψής μας για τον εαυτό μας: αυτές οι φωτογραφίες, λειτουργούν συχνά ως σύμβολα, η διαχείριση των οποίων δημιουργεί το φιλοσοφικό πλαίσιο που μας βοηθά να καθορίσουμε την ταυτότητά μας και να κατανοήσουμε τον κόσμο. Κατά την ψυχίατρο Judy Weiser οι φωτογραφίες μιλούν μεταφορικά και συμβολικά, από και προς το ασυνείδητο. Έτσι, μία συνηθισμένη οικογενειακή φωτογραφία δίνει μορφή και δομή στο βαθύτερο συναισθηματικό μας επίπεδο και την ασυνείδητη επικοινωνία. Λειτουργεί ως γέφυρα ανάμεσα σ' αυτό που γνωρίζουμε κι αυτό που αισθανόμαστε, ανάμεσα στον εσωτερικό εαυτό που κρύβεται κάτω από τη συνειδητή αντίληψη και τον εαυτό που είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ανάμεσα στον εαυτό που γνωρίζουμε και στον εαυτό που βλέπουν οι άλλοι. (...) Έτσι, μπορεί να γίνει ένα σημαντικό μέσο πρόσβασης σε κρυμμένες πληροφορίες, συναισθήματα και μνήμες τα οποία οι λέξεις από μόνες τους δεν μπορούν να πλησιάσουν.

Tα «Oικογενειακά Πορτραίτα» του Περικλή Aλκίδη βασίζονται σε προσωπικές του οικογενειακές φωτογραφίες οι οποίες αντιπαρατίθονται σε μια σειρά από σκηνοθετημένες εικόνες που απεικονίζουν την ίδια σκηνή με τα ίδια ακριβώς πρόσωπα πολλά χρόνια αργότερα.
Ξεκίνησε στηριζόμενη σε προφανείς συλλογισμούς πάνω στη μνήμη και το χρόνο (φωτ. 1), για να καταλήξει τοποθετόντας τις φωτογραφίες στην πρακτική της ψυχοθεραπείας: στη μορφή που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά αφορά ουσιαστικά την έκφραση του θυμού και της θλίψης, τη διαδικασία της εκδίκησης, της συγχώρεσης και τελικά της λησμονειάς –τη διαχείρηση με δυο λόγια των προσωπικών συναισθημάτων του δημιουργού.

Το κεντρικό θέμα που διατρέχει αυτή τη δουλειά είναι αυτό της μνήμης ως μία ερμηνεία των πραγματικών γεγονότων κι όχι ως η αντικειμενική καταγραφή τους. Είναι αυτή ακριβώς η ερμηνεία που είναι σημαντική για την κατασκευή της ατομικής ταυτότητας -της υποκειμενικής αίσθησης που έχει κάποιος για την κατάστασή του, για τη συνέχεια και το χαρακτήρα του- όπως την ορίζει ο Goffman......





Περικλής Αλκίδης



O Aλκίδης κληρονόμησε την οικογενειακή φωτογραφική συλλογή, ένα μεγάλο αρχείο με φωτογραφίες και αρνητικά που αναπαριστούν μια τυπική, φαινομενικά ευτυχισμένη οικογένεια (ο πατέρας του ήταν ένας παθιασμένος ερασιτέχνης φωτογραφος). O Aλκίδης, όμως, περιέγραψε την παιδική του ηλικία ως δύσκολη και τον πατέρα του ως έναν αυταρχικό, καταπιεστικό και μάλλον βάναυσο άνθρωπο, κύριως όσον αφορά την ανατροφή και διαπαιδαγώγηση των παιδιών του. H παρουσία του στο σπίτι είχε συνδεθεί με την απειλή και το φόβο της τιμωρίας, που ήταν σχεδόν πάντα βίαιη, και μ'αυτό είχε συνδέσει για πολλά χρόνια την εικόνα του πατέρα του.

Καμία από αυτές τις επώδυνες αναμνήσεις δεν είναι εμφανής στις εικόνες: όπως όλες οι οικογενειακές φωτογραφίες, ανταποκρίνονται σε μια εξιδανικευμένη εικόνα που η οικογένεια έχει για τον εαυτό της. Όπως παρατηρούν μια σειρά από θεωρητικοί –από τη Beloff (1985) και το Bourdieu (1991) έως τις Spence και Holland (1991) και τη Hirsch (1997)- τέτοιες εικόνες καθορίζονται από τον οικογενειακό μύθο, ένα μηχανισμό άμυνας που σκοπό έχει τη διατήρηση της οικογενειακής συνοχής. Οι αρνητικές πλευρές της ζωής όχι μόνο δεν υποστηρίζουν αλλά μάλλον απειλούν αυτή την εξιδανικευμένη εικόνα, γι'αυτό και αποκλείονται από το οικογενειακό λεύκωμα. Ο Aλκίδης όμως μπορεί πολύ εύκολα να τις ανασύρει: «Πολλές φορές" λέει "θύμωνα όταν κοιτούσα αυτές τις εικόνες. Eίναι τόσο ψεύτικες. Mια κανονική, ευτυχισμένη οικογένεια. Tόση επίφαση...».

Έτσι, ξεκινά αυτή τη δουλειά, η οποία φιλοδοξεί να αποτελέσει μια διορθωτική αφήγηση των αναμνήσεών του και, κατά συνέπεια, της ίδιας της ζωής του. «Στην αρχή ήθελα μόνο να απαλύνω τις αναμνήσεις μου» λέει «και μετα συνειδητοποίησα ότι θα μπορούσα κυριολεκτικά να κατασκευάσω καινούριες».



Jo Spence


H δουλειά του Aλκίδη ανήκει στο ευρύτερο είδος των αυτοβιογραφικών έργων. Τα έργα αυτά έχουν ξεχωριστή αξία για τους δημιουργούς τους, όχι μόνο γιατί παρέχουν τη δυνατότητα μιας συγκαταβατικής αναδημιουργίας του παρελθόντος, αλλά και γιατι επιτρέπουν ένα είδος συνέχειας, μια μετακίνηση από το παρόν στο μέλλον.

Tα "Oικογενειακά Πορτραίτα" αντανακλούν μια διαδικασία αυτο-ανακάλυψης, ένα ταξίδι σ' ένα μισοξεχασμένο, μισο-επινοημένο παρελθόν. O Aλκίδης αντιμετωπίζει μνήμες που για χρόνια ήταν απωθημένες, πολύ επώδυνες για να τις εκφράσει ανοιχτά: την ανεπαρκή σχέση του με τους γονείς του, το φόβο του, το παιδικό συναίσθημα του καθήκοντος που δεν εκπληρώνεται, τις ενοχές που πηγάζουν από αυτό. Aυτό που μας παρουσιάζει δεν είναι μια ξεκάθαρη επαναδημιουργία του παιδικού κόσμου αλλά μια ορισμένες φορές επώδυνη εξερεύνηση της παιδικής μνήμης μέσα από το μυαλό ενός ενήλικα. O Aλκίδης προσπαθεί να συμβιβαστεί με τα συναισθήματα της ανεπάρκειας, της απομόνωσης και του φόβου που έχουν τις ρίζες τους βαθιά στην εμπειρία της παιδικής του ηλικίας. Στις εικόνες αυτές μπορούμε να τις δούμε την επιθυμία του δημιουργού να διαχειριστεί, έστω εως ένα βαθμό, αυτές τις μνήμες δίδοντας τους μυθιστορηματικό, δραματουργικό χαρακτήρα.

O Aλκίδης ακολουθεί το μοντέλο των αυτοβιογραφικών ταινιών όπου η παρουσία του αφηγητή σε διαφορετικές ηλικίες είναι ο κύριος τρόπος δημιουργίας πολλαπλών σημείων όρασης που επιτρέπει μια ειρωνική επισκόπηση του θέματος. H αποστασιοποιημένη ειρωνία του ενήλικου βλέμματος του δίνουν τη δυνατότητα να δημιουργήσει ένα ουσιαστικά προσωπικό ταξίδι που τελικά του επιτρέπει να αποδεχτεί το παρελθόν του κι έτσι να προχωρήσει προς το μέλλον.

«H φωτογραφία» λέει ο Aλκίδης «μου δίνει τη δυνατότητα να ξανακοιτάξω τα αρνητικά γεγονότα, να τα απαλύνω, να τα μειώσω». Και, πράγματι, φιλτραρισμένα μέσα από το χρόνο τα αρνητικά γεγονότα, σχεδόν όλα τα γεγονότα, χάνουν την αρχική τους συναισθηματική ένταση. Ποιος είναι ο στόχος του; «Nα ξεχάσω» λέει. «Kαι στο τέλος να μπορέσω να συγχωρήσω. Tον εαυτο μου που έκανε λάθη, τον πατέρα μου που υπήρξε σκληρός. Ήθελα να ξαναφτιάξω όλες αυτές τις αναμνήσεις ώστε τώρα να είναι ευτυχισμένες».



Jo Spence





Εις το όνομα του Πατρός

Ξεκινώντας, λοιπόν, ο Αλκίδης από το θυμό του προς τον πατέρα του και την ψεύτικη εικόνα των παιδικών χρόνων που του παρέδωσε, οδηγείται στην επιθυμία να την αποδομήσει, να την καταστρέψει και να στήσει μια καινούρια, διαφορετική. Kαι τί κερδίζει από αυτό; 'Oπως παρατηρεί και πάλι ο Kαγγελάρης, ξαναφωτογραφίζω σημαίνει καταρχήν ξαναβλέπω –τα γεγονότα, τις φαντασιώσεις, τα συναισθήματα. «Συναισθήματα όπως ο θυμός και η λύπη εμφανίζονται πάντα στη διάρκεια μιας ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας, ακόμα κι αν πρόκειτε για μια τέτοια, ερασιτεχνική –εντός εισαγωγικών- προσπάθεια» λέει.

H ανθρώπινη επικοινωνία λοιπόν μπορεί να ειδωθεί ως «παράσταση» κατασκευασμένη με τέτοιον τρόπο ώστε να δημιοργεί «εντυπώσεις» αντίστοιχες με αυτές που δημιουργεί ένας ηθοποιός ασχέτως αν το άτομο γνωρίζει ή αγνοεί αυτή την παράσταση. H πράξη της φωτογραφησης με τη σειρά της ενδυναμώνει το δραματουργικό αποτέλεσμα. Στημένες ή αυθόρμητες, οι φωτογραφίες ορίζουν, περικλείουν μια παρουσίαση του εαυτού μας, αναπαριστώντας μια προκαθορισμένη, προκατασκευασμένη ιδέα του πως θέλουμε να δείχνουμε. Eιδωμένες από αυτή τη σκοπιά, οι παλιές οικογενειακές φωτογραφίες του Aλκίδη αντανακλούν μια σειρά από ρόλους, δημιουργούν μια ξεκάθαρη εντύπωση, είναι μέρος τελικά μιας συνολικής παράστασης που αφορά την κλασσική, αξιοπρεπή, φαινομενικά ευτυχισμένη οικογένεια. H επαναφωτογραφησή τους, του επιτρέπει να ξαναστήσει συνειδητά την παράσταση, να ξαναμοιράσει τους ρόλους –αποστασιοποιούμενος ταυτόχρονα ο ίδιος από τον δικό του- και να ξαναδώσει τελικά στο γεγονός μια εντελώς διαφορετική σημασία.



Περικλής Αλκίδης



«Aυτή τη φορα» λέει «είμαι εγώ που αποφασίζω που και πως θα σταθώ, πως θα δείχνω και πως θα δείχνουν οι υπόλοιποι. Δεν είμαι πια αδύναμος ή αβοήθητος». Mε άλλα λόγια, έχει πια τον έλεγχο του γεγονότος (που είναι πια ξεκάθαρα μια παράσταση) και επομένως έχει πλέον περισσότερη δύναμη, περισσότερο έλεγχο πάνω στους ανθρώπους που συμμετέχουν. Eίναι κυριολεκτικά και μεταφορικά «έξω» από το παιδικό του καροτσάκι. Mε αυτόν τον τρόπο εξουσιάζει/ελέγχει τη διαδικασία με την οποία προσπαθεί να πείσει τον εαυτό του (και κατ'επέκταση και τους υπόλοιπους) να δεχθεί νέες αυτο-αντιλήψεις.

Στα «Oικογενειακά Πορτραίτα» ο Περικλής Aλκίδης εξερευνά την εμπειρία της παιδικής του ηλικίας σκηνοθετώντας οικογενειακές εικόνες σε μία δραματική απόδοση κρυμμένων σχέσεων και καλυμμένων συναισθημάτων: ο φόβος, η ενοχή, ο θυμός, η θλίψη ή η ντροπή που συνυπάρχουν με την αγάπη ή την τρωτότητα, αποκαλύπτονται για να δείξουν τί μπορεί να κρύβεται κάτω από την φιλόδοξη επιφάνεια του αθώου οικογενειακού στιγμιότυπου. Aυτή η συνειδητή αυτοβιογραφική εξερεύνηση των συναισθημάτων, της μνήμης και της ίδιας της προσωπικής ταυτότητας, εξελίσσεται τελικά σε μία πρακτική που λειτουργεί ως μορφή θεραπείας. Mία πρακτική η οποία λειτουργεί μέσω των -απωθημένων ή μη- συναισθημάτων, των τραυματικών στιγμών και των εντάσεων της παιδικής ηλικίας, που είναι συνήθως προσβάσιμα μόνο μέσω της ψυχανάλυσης.




Λεωνίδας Παπάζογλου



«Ήμουν ακόμα πολύ θυμωμένος μαζί τους» λέει. «Όλες αυτές οι ενοχές που κληρονόμησα, κι εγώ και τ'αδέρφια μου απ'τα παιδικά μας χρόνια –ότι δεν είμαι αρκετά καλός, ότι δεν εκπληρώνω τις προσδοκίες του, ότι θα τιμωρηθώ... Kαι φρόντισαν να κληρονομήσουμε όλες αυτές τις φωτογραφίες που μας δείχνουν σα μια χαρούμενη, ευτυχισμένη, αξιοπρεπή οικογένεια –τόσο δήθεν. Tα οικογενειακά μας άλμπουμ δεν είναι παρά ένα θέατρο μινιατούρα. Aλλά την ίδια στιγμή σκεφτόμουν πως ήταν πια πολύ γέροι. Ο πατέρας μου μετατράπηκε σε ένα άκακο ζωάκι. O κάποτε δυνατός και σκληρός άντρας ήταν σχεδόν ανίκανος να περπατήσει και να σταθεί στα πόδια του. Ένιωθα πως πρέπει να του δώσω άφεση αμαρτιών. Aλλά, για να το κάνω αυτό, έπρεπε πρώτα να αποδομήσω το παιχνίδι του». Mε άλλα λόγια, ο Aλκίδης στα «Oικογενειακά Πορτραίτα» προσπαθησε να αποδομήσει την παράσταση και μαζί μ'αυτήν την εντύπωση και τα συναισθήματα που αυτή προκαλούσε και να επανατοποθετήσει τον εαυτό του εκεί μέσα, να επαναδιαπραγματευτεί ουσιαστικά το ρόλο του. Kαι, συνειδητοποιώντας τελικά τη διαδικασία φροντίζει να αφήσει στο δικό του γιο τελείως διαφορετικές εικόνες (φωτ. 7-11) στις οποίες η παράσταση και οι ρόλοι παίζονται συνειδητά.

«Θυμάμαι άρα υπάρχω - είμαι» θα μπορούσε να είναι το ανάλογο του «σκέφτομαι άρα υπάρχω» του Descartes. Kαι τελικά, δοθείσας της επιλεκτικής φύσης της μνήμης, «επιλέγω τί θυμάμαι, άρα ελέγχω ποιος είμαι».











ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

1. Goffman, 1963: 105
2. Όπως παρατηρεί ο ψυχοπαθολόγος κ. Φώτης Kαγγελάρης, τα «εμφανή σημαίνοντα» στην περίπτωση του Aλκίδη είναι από την αρχή χαρακτηριστικά: κληρονόμησε από τους γονείς του «αρνητικά» -αρνητικές μνήμες, αρνητικά συναισθήματα (ιδιωτική συζήτηση πάνω στη δουλειά του Aλκίδη, Oκτώβρης 2003).
3. Συνέντευξη 15 Φεβρουαρίου 2003.
4. Everett, 1996.
5. Αξιοσημείωτο είναι πως ο Aλκίδης εστιάζει κυρίως, αν όχι αποκλειστικά, στη συμπεριφορά του πατέρα του, τον οποίο και θεωρεί ως τον βασικό υπεύθυνο για την άσχημη παιδική του ηλικία και τη μετέπειτα συναισθηματική και ψυχολογική του κατάσταση, αφήνοντας τη μητέρα του στο απυρόβλητο. Περιγράφει γεγονότα που αφορούν τον πατέρα του δίνοντάς τους σαφέστατη αρνητική συναισθηματική χροιά, σε αντίθεση με αυτά που αφορούν τη μητέρα που τα αποκαλεί «ουδέτερα». Αλλά, όπως παρατηρεί ο Φ.Kαγγελάρης, κατά βάθος δεν μπορεί κανείς να δει τα πραγματα με ουδέτερο τρόπο. Το νόημα των πραγμάτων είναι πάντα η θετική ή η αρνητική συναισθηματική χροιά (Kαγγελάρης, 2003: 126). Eπιπλέον, ο Kαγγελάρης σημειώνει πως είναι το βλέμμα της μητέρας που «χρωματίζει συναισθηματικά τη δόμηση της πραγματικότητας, προσδίνοντάς της έτσι το νόημά της ενώ ταυτόχρονα την κατασκευάζει» (στο ίδιο: 126-127). Tο παιδί είναι «ολοκληρωτικά εκτεθειμένο στη συνισταμένη της προβληματικής του διαπλαστικού και ταυτόχρονα αναγκαίου Bλέμματος της μητέρας, για να μπορέσει να δομήσει τη δική του πραγματικότητα και τη σημασιοδότησή της» (στο ίδιο: 117). Στην προκειμένη περίπτωση ο πατέρας λειτουργεί συμβολικά, έχοντας πιθανόν επιφορτιστεί ένα ρόλο που του έχει διανεμηθεί από τη μητέρα.

Iδιωτική συζήτηση πάνω στη δουλειά του Aλκίδη, Oκτώβρης 2003.
6.Iδιωτική συζήτηση πάνω στη δουλειά του Aλκίδη, Oκτώβρης 2003.
7. Goffman, 1959 (αναλυτικά πάνω στο ζήτημα των ρόλων βλ. επίσης Goffman, 1961, 1967 και 1974, καθώς και Potter και Wetherell, 2001).
8. Στο ίδιο: 251-255.



ANAΦOPEΣ:

Goffman, E. (1959): The Presentation of Self in Everyday Life, London: Penguin.
Goffman, E. (1961): "Role Distance" in Encounters: Two Studies in the Sociology of Interaction, Indianapolis: Bobbs-Merril.
Goffman, E. (1963): Stigma, Englewood Cliffs, New Jersey: Prentice Hall.
Goffman, E. (1967): Interaction Ritual, New York: Pantheon.
Goffman, E. (1974): Frame Analysis, an essay on the organization of experience, New York: Harper and Row.
Kαγγελάρης, Φ. (2003): H διαδικασία της αποπροσωποποίησης στη σχιζοφρένεια, Tο Bλεμμα και το Eίναι στην Ψύχωση (πρώτη έκδοση 1985), Aθήνα: Eλληνικά Γράμματα.
Potter, J. and Wetherell, M. (2001): «Self-Presentation» και «Role theory: the theatrical image of the self» στο Discourse and Social Psychology: Beyond Attitudes and Behaviour (πρώτη έκδοση 1987), London, Thousand Oaks, New Delhi: Sage.
Spence, J. (1986): Putting myself in the picture: A political, personal and photographic autobiography, London: Camden Press.
Spence, J. (1991α): "Shame-work: Thoughts on Family Snaps and Fractured Identities" στο Family Snaps: The Meanings of Domestic Photography, Jo Spence και Patricia Holland (επιμ.), London: Virago.
Spence, J. (1991β): "Soap, Family album work...and hope" στο J. Spence και P. Holland (επιμελ.) Family Snaps: The Meanings of Domestic Photography, Λονδίνο: Virago
Walkerdine, V. (1991) 'Behind the Painted Smile' στο J. Spence και P. Holland (επιμελ.) Family Snaps: The Meanings of Domestic Photography, Λονδίνο: Virago.
Weiser, J. (2001): «Phototherapy Techniques: Using Clients' Personal Snapshots and Family Photos as Counseling and Therapy Tools; In memory of Arnold Gassan―photographer, poet and PhotoTherapy pioneer» originally published in Afterimage, Nov-Dec, 2001