Μουσείο Φωτογραφικών Μηχανών Τάκη Αϊβαλή

02 Απριλίου 2018




Ο Παναγιώτης Αϊβαλής γεννήθηκε στο Μυστρά στις 10 Μαρτίου 1934. Τελείωσε το Γυμνάσιο στη Σπάρτη και φεύγει για τις Ηνωμένες Πολιτείες όπου συνεχίζει τις σπουδές του στο Harpur University της Νέας Υόρκης.  Σπουδάζει στο New York Institute Of Photography και παίρνει το πτυχίο του με ειδικότητα στην φωτογραφία μόδας και τη διαφήμιση.
Μετά την αποφοίτησή του, παραμένει στην Σχολή όπου διδάσκει για τρία έτη.

Το 1967 έρχεται στην Ελλάδα και εργάζεται για ένα χρόνο στην διαφημιστική εταιρεία «Γκρέκα» του Αρ. Σκυλίτση.  Στη συνέχεια ανοίγει δικό του στούντιο φωτογραφίας, όπου φωτογραφίζει επί δεκαπέντε χρόνια κατ’ αποκλειστικότητα για το εξαμηνιαίο περιοδικό μόδας «Modehellas» και επί δώδεκα χρόνια για το εξαμηνιαίο περιοδικό «The shoe and leather goods export magazine». Ιδρυτικό μέλος της ΕΦΕΔΗΦ (Ένωση Φωτογράφων Ελλάδος Δημιουργικής Φωτογραφίας) και μέλος του μουσείου της Kodak στη Νέα Υόρκη.

Συνεργάστηκε με τις τράπεζες Εθνική, Ιονική και Λαϊκή γιά τις πολιτιστικές τους εκδόσεις, τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, βιομηχανίες, βιοτεχνίες και την Phillip Morris για την οποία φωτογραφίζει κατά αποκλειστικότητα διαφημιστικά των τσιγάρων Malboro για τις Aραβικές Χώρες και την Αφρική.

Το 1985 προσλαμβάνεται σαν Διευθυντής του φωτογραφικού τμήματος της «Γραμμής Α.Ε.», η οποία εξέδιδε τότε τα περιοδικά ΕΝΑ, ΜΙΑ, TV-3, ΔΥΟ, ΤΕΤΑΡΤΟ και τις εφημερίδες «24 Ώρες» και «Καθημερινή».
Όταν μετά από δύο χρόνια αποχωρεί από την “Γραμμή Α.Ε.”, συνεργάζεται με την εκδοτική εταιρεία  Τεγόπουλος-Μανιατέας και φωτογραφίζει τον Τόμο Νο 12  "ΕΛΛΑΔΑ-ΚΥΠΡΟΣ"  του “Νέου Παγκόσμιου Άτλαντα”, την τρίτομη “Ελληνική Γεωγραφική Εγκυκλοπαίδεια”, κατα αποκλειστικότητα (Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών 1999) και όλα τα ελληνικά θέματα της πολύτομης εγκυκλοπαίδειας “Δομή”.
Η τελευταία του εργασία ήταν το αποκλειστικό φωτογραφικό υλικό των 52 τόμων με τίτλο “Ελλάδα” των εκδόσεων “Δομή” , με ειδική προσφορά της εφημερίδας “Το Βήμα”.  Κατά τη διάρκεια της πολύχρονης και αξιόλογης καριέρας του, λαμβάνει μέρος σε εκθέσεις ατομικές, ομαδικές και διεθνείς αποσπώντας ανάλογες διακρίσεις.

Την άνοιξη του 1999 ο εκπρόσωπος των βραβείων Guinness στην Ελλάδα, έχοντας δει παλιότερο δημοσίευμα περιοδικού αφιερωμένο σ’ εκείνον, του ανακοινώνει την δυνατότητα να διεκδικήσει μια θέση στο βιβλίο. Έτσι, το 2001, γίνεται κάτοχος του Βραβείου Guinness για τη μεγαλύτερη ιδιωτική συλλογή φωτογραφικών μηχανών παγκοσμίως, που αποτελείται από περίπου 1.000 μηχανές.



Το 2006 συγγράφει και εκδίδει το φωτογραφικό και ιστορικό λεύκωμα «Μυστράς, Ταξίδι στο χρόνο», μέσω του «Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων».





Το Μουσείο

Το "Μουσείο Φωτογραφικών Μηχανών Τάκη Αϊβαλή" εγκαινιάστηκε το Μάρτιο του 2013. Αποτελεί το όνειρο μιας ζωής και το επιστέγασμα των προσπαθειών του Τάκη και της Αναστασίας Αϊβαλή. Αποτελεί δε τη μεγαλύτερη παγκοσμίως ιδιωτική συλλογή φωτογραφικών μηχανών.

Ο συλλέκτης ξεκίνησε την συλλογή του στα μέσα της δεκαετίας του ’40, όταν ο πατέρας του έφερε από την Αμερική σαν δώρο, μια μικρή φωτογραφική μηχανή Kodak 1Α τύπου pocket του 1923, η οποία έμελλε να γίνει το αντικείμενο με το οποίο ασχολήθηκε όλη του τη ζωή, το «σαράκι» του όπως έλεγε.

Το 1952, ευρισκόμενος ήδη στην Αμερική, ο Παναγιώτης αποκτά τη δεύτερη μηχανή του, μια Billy Clark της Agfa και ξεκινά πλέον τη φωτογραφική του καριέρα.

Η συλλογή του από φωτογραφικές μηχανές μεγαλώνει και το 1967 φτάνει στην Ελλάδα με 300 και πλέον μηχανές, μεταξύ των οποίων και 6 αεροφωτογραφικές. Οι μηχανές αυτές προέρχονται κυρίως από την Αμερική, όπου τη δεκαετία του ’60 τις αποκαλούσαν «μαύρα σκουπίδια», δεν τις θεωρούσαν συλλεκτικά κομμάτια και τις πουλούσαν σε εξευτελιστικές τιμές στα παλαιοπωλεία και στα παζάρια της Νέας Υόρκης. Τις αγόραζε σε οποιαδήποτε κατάσταση και όταν είχαν βλάβες τις επισκεύαζε ο ίδιος.

Αργότερα, ο Παναγιώτης Αϊβαλής εμπλούτισε τη συλλογή του και από αγορές της Γαλλίας, Ολλανδίας, Ιταλίας και Καναδά. Όλες οι μηχανές είναι μεταχειρισμένες με το ανάλογο πιστοποιητικό, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που τις αγόρασε καινούργιες.

Η συλλογή του Παναγιώτη Αϊβαλή περιλαμβάνει κυρίως την εξέλιξη των φωτογραφικών μηχανών του εικοστού αιώνα που απευθυνόταν κυρίως στον ερασιτέχνη χρήστη.  Μια από τις παλαιότερες είναι μια Kodak N2 Plico του 1885. Ακολουθεί μια ολόκληρη γκάμα μηχανών χαρακτηριστικές των εκάστοτε χρονολογιών, της μάρκας αλλά και των τύπων, όπως εξελίχθηκαν μέσα στον 20ο αιώνα.

Η συλλογή του περιέχει μηχανές των  Kodak, Agfa,  Ansco, Argus, Coronet, Zeiss Ikon, Bilora, Dacora, Ferrania, Minolta , Ilford, Yashica, Nikon, Canon, Olympus, Mamiya, Polaroid, Zenit, Gomz, Practica, Fed, Lomo, καθώς και αεροφωτογραφικές μηχανές στρατιωτικής χρήσης.



επιμέλεια: J.Eco
πηγή: Δήμος Σπάρτης - exploresparta.gr